Ξεκινώντας

Είτε είστε στο 1ο έτος σπουδών σας είτε λίγους μήνες πριν την αποφοίτηση, τα ακόλουθα 3 βήματα θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε τον προγραμματισμό σας:
 
 
 Βήμα πρώτο: Αυτογνωσία - Μάθετε τον εαυτό σας!
 
Τι σας παρακινεί;
Τα κίνητρα σας βασίζονται στις αξίες και τα πιστεύω σας. Καθορίζουν ποιες είναι ανάγκες σας και τι ζητάτε από τη ζωή. Σας δίνουν κατεύθυνση και την ενέργεια να επιδιώξετε τους στόχους σας!
 
Ποιες είναι οι δυνατότητες σας, οι ικανότητες σας, τα ενδιαφέροντα σας;
Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε τι έχετε να προσφέρετε ως επαγγελματίας, ούτως ώστε να πραγματοποιήσετε μια ρεαλιστική επιλογή καριέρας. Σκεφτείτε όλα τα ακαδημαϊκά σας προσόντα, αλλά και τις ικανότητες/δεξιότητες που αναπτύξατε μέσω των σπουδών σας, των άλλων δραστηριοτήτων σας και τυχόν εργασιακής εμπειρίας. Εάν κρίνετε ότι χρειάζεστε και κάποια επιπλέον προσόντα, ικανότητες και δεξιότητες, υπάρχει πάντα η επιλογή των μεταπτυχιακών σπουδών, των Τοποθετήσεων, του εθελοντισμού κ.α.
 
Ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας;
Σίγουρα δεν είναι μόνο οι δυνατότητες και οι δεξιότητες σας που παίζουν ρόλο, αλλά και το τι σας αρέσει να κάνετε, ποια είναι τα ενδιαφέροντα σας. Πρέπει να σκεφτείτε τι θα θέλατε να κάνετε ως επάγγελμα και τι ως χόμπι.
 
Πόσο σημαντικά είναι για σας ο μισθός, το ωράριο, το εργασιακό περιβάλλον, η τοποθεσία κ.α.;
Αναγνωρίζοντας ποιες είναι οι προτιμήσεις σας για τα πιο πάνω αλλά και άλλες παραμέτρους της εργασίας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε μια εργασία που θα απολαμβάνετε, σε ένα περιβάλλον και μια κουλτούρα που θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα και πιο πλήρης.
 
Πώς μπορείτε να μάθετε περισσότερα;
Περισσότερα μπορείτε να μάθετε κλείνοντας ένα ραντεβού με το Γραφείο Σταδιοδρομίας, και παρακολουθώντας τα κατά καιρούς σεμινάρια και εργαστήρια που διοργανώνουμε.
Επίσης μπορείτε να δείτε το υλικό ενός σχετικού σεμιναρίου μας στις Εκδηλώσεις.
 
 
Βήμα δεύτερο: Διερευνήστε τις επιλογές σας!
 
Είστε έτοιμοι για να ψάξετε για δουλειά;
Μπορεί να αποφασίσετε ότι θα ψάξετε για μια δουλειά πλήρους απασχόλησης ή μπορείτε να σκεφτείτε και τις εξής επιλογές:
 • Μεταπτυχιακές σπουδές
 • Ταξίδια
 • Εθελοντισμό
 • Τοποθέτηση (Internship)
 • Εργασία μερικής απασχόλησης
 • Άλλου είδους εργασία
 • Διάλειμμα (time out)!
Αφιερώστε λίγο χρόνο για διερεύνηση
Πολλοί από εμάς, ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο για να προγραμματίσουμε τις διακοπές μας παρά τη σταδιοδρομία μας. Είναι πολύ πιο πιθανόν να πετύχετε μια δουλειά που θα σας ικανοποιεί και ευχαριστεί εάν διερευνήσετε λίγο τις επιλογές σας. Το καλύτερο είναι να αναγνωρίσετε όλες τις επιλογές σας και στη συνέχεια να ψάξετε σε πιο πολύ βάθος τις πιο υποσχόμενες.
 
Από πού να αρχίσετε;
Ξεκινάτε από αυτό που ξέρετε ότι θέλετε (ή ονειρεύεστε!). Οι περισσότεροι ξέρουν περίπου ποιες δουλειές τους ενδιαφέρουν και ποιες όχι.
 
Μπορεί να ξέρετε τον τομέα της οικονομίας στον οποίο θέλετε να εργαστείτε ή κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες και οργανισμούς. Δείτε τι κενές θέσεις εργασίας έχουν ή ποιες θα είναι οι μελλοντικές τους ανάγκες.
 
Μπορεί να ξέρετε τον τύπο της δουλειάς που σας ενδιαφέρει. Ποιες εταιρείες, ποιοι εργοδότες προσφέρουν αυτό που ψάχνετε;
 
Άλλες επιλογές
Υπάρχουν πάρα πολλά είδη εργασίας τα οποία μπορείτε να σκεφτείτε. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου 40% των τύπων εργασίας για απόφοιτους είναι ανοικτές για απόφοιτους από όλους τους κλάδους.
 
Από πού να μάθετε περισσότερα
Μάθετε τι είναι το κάθε επάγγελμα και ποιες οι προοπτικές του. Ο καλύτερο τρόπος είναι να μιλήσετε με επαγγελματίες που ασκούν αυτό που σας ενδιαφέρει. Να πάτε μια μέρα από το γραφείο, από το εργοτάξιο, από το εργαστήριο κ.λπ.
 
Μπορείτε επίσης να περάσετε από το Γραφείο Σταδιοδρομίας και να δείτε τις πληροφορίες που έχουμε για κάθε επάγγελμα, καθώς και να παρακολουθείτε το ''ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΕΣ'' και τον ημερήσιο τύπο, για κενές θέσεις εργασίας και άλλες σχετικές πληροφορίες για επαγγέλματα που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν.
 
Βρείτε τους επαγγελματικούς συνδέσμους κάθε επαγγέλματος που σας ενδιαφέρει. Ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει.
 
Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού έχει διάφορες μελέτες και πληροφορίες που θα σας φανούν χρήσιμες σε αυτή τη διερεύνηση:
 
 
Βήμα τρίτο: αναλαμβάνοντας δράση
 
Μην πανικοβάλλεστε!
Εάν δεν είστε ακόμα σε θέση να πάρετε αποφάσεις, τότε θα σας βοηθήσει εάν:
 • Ξεκαθαρίσετε τις επιλογές σας
 • Σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας εμποδίζει από το να πάρετε αποφάσεις
Η λήψη αποφάσεων είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα αλλά και διαδικασία. Απαιτεί ζύγισμα των θετικών και των αρνητικών των πιθανών επιλογών. Σίγουρα θα βοηθήσει εάν μιλήσετε με κάποιον, είτε μέλος της οικογένειας είτε φίλους. Φυσικά, πρέπει πάντα να θυμάστε ότι όλοι εκφράζουν μια υποκειμενική άποψη, με βάση τα δικά τους πιστεύω, τις δικές τους αξίες, τις δικές τους εμπειρίες. Στο Γραφείο Σταδιοδρομίας προσπαθούμε πάντα να σας δίνουμε αντικειμενικές πληροφορίες, τις οποίες εσείς αξιολογείτε και κρίνετε.
 
Δοκιμάστε τις επιλογές σας!
Όταν καταλήξετε σε κάποιες πιθανές επιλογές, μια λογική κίνηση είναι να τις δοκιμάσετε στην πράξη. Ρωτήστε τον εαυτό σας:
 • Ποιο είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνω;
 • Πως μπορώ να αξιολογήσω τις πιθανότητες επιτυχίας μου;
 • Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τις πιθανότητες μου;
 • Σε ποια συμπεράσματα καταλήγω;
 • Πώς μπορώ να υποβάλω αποτελεσματικές αιτήσεις;
Θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο εάν μιλήσετε με άτομα που κάνουν τη δουλειά που σας ενδιαφέρει. Μια καλή ευκαιρία είναι όταν έρχονται εργοδότες στην ''ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ'' και στις ατομικές ''ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ'' επιχειρήσεων. Συνήθως συνοδεύονται και από νεαρούς απόφοιτους που μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί σας.
 
Πρακτικά Βήματα
Εφόσον καταλήξετε σε ένα συγκεκριμένο στόχο μπορείτε να επικεντρωθείτε στην επίτευξη του. Δημιουργήστε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: με συγκεκριμένες ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, πιθανές ημερομηνίες συνεντεύξεων, σχετικές εκδηλώσεις που πρέπει να παρευρεθείτε όπως ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ, συνέδρια, σεμινάρια κ.α.
 
Επίσης μπορείτε να ζητήσετε είτε από εμάς είτε και από το Γραφείο Αποφοίτων να σας φέρουμε σε επαφή με αποφοίτους του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι να ασκούν το επάγγελμα που σας ενδιαφέρει. Κάποιοι από αυτούς ίσως να μπορούν να οργανώσουμε μια επίσκεψη σας στο χώρο εργασίας τους ή να σας φέρουν σε επαφή με όποιον μπορεί.
 
Κάθε αίτηση:
 • Διαβάστε προσεκτικά τι ζητά
 • Επικεντρωθείτε στα κριτήρια επιλογής. Ο εργοδότης θα ψάχνει αποδείξεις ότι πληροίτε αυτά τα κριτήρια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας επιλογής γι' αυτό πρέπει να προετοιμαστείτε καλά. Εδώ μπορείτε να δείτε και μια παρουσίαση για το τι θέλουν οι εργοδότες ειδικά από νέους απόφοιτους.
 • Ερευνήστε κάθε κλάδο και κάθε εργοδότη που σας ενδιαφέρει.
 • Μιλήστε με το Γραφείο Σταδιοδρομίας! Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε!