Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στη Λάρνακα 

Ο Δήμος Λάρνακας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Προοδευτική Κίνηση Λάρνακας συνεχίζουν για 19η χρονιά τη διοργάνωση του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στη Λάρνακα, με τη στήριξη για 6ο συνεχόμενο έτος και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Πρόκειται για σειρά εκλαϊκευμένων διαλέξεων, οι οποίες είναι ανοικτές για το κοινό και προσφέρουν την ευκαιρία στο ευρύτερο σύνολο να ενημερωθεί για διάφορα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.
 
Οι συγκεκριμένες διαλέξεις πραγματοποιούνται από μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ εμπλουτίζονται με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ ξένων Πανεπιστημίων, καθώς επίσης και ειδικών από επιστημονικά ινστιτούτα και οργανισμούς.
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη και τέταρτη Τρίτη του μήνα, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που στεγάζεται στο Κτήριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας, Πλατεία Βασιλέως Παύλου και Ζήνωνος Κιτιέως αρ. 1 στη Λάρνακα, μεταξύ 7:15μ.μ. και 8:30μ.μ. και μεταδίδονται παγκύπρια, σε απ' ευθείας μετάδοση, από το Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου του ΡΙΚ (97.2).
 
Η διάρκεια των διαλέξεων είναι περίπου 45 λεπτά και στη συνέχεια ακολουθεί συζήτηση μέχρι τις 9:00μμ. Το κοινό το οποίο παρακολουθεί τη διάλεξη μπορεί να απευθύνει ερωτήσεις.
 
Το Γραφείο Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Δήμος Λάρνακας και η Προοδευτική Κίνηση Λάρνακας συνεργάζονται για την προετοιμασία του προγράμματος και την καλύτερη προβολή του. Σχετικές ανακοινώσεις τύπου δίνονται στα ΜΜΕ, πριν και μετά από κάθε διάλεξη, με ορισμένες επιπρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με το περιεχόμενο της διάλεξης για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού.
Κατά την Τελετή Λήξης κάθε χρόνου απονέμονται ειδικά Πιστοποιητικά Παρακολούθησης, σε όσους παρευρεθούν σε όλες τις διαλέξεις.
 
Οργανωτική Επιτροπή:
Άκης Ιωάννου, Πολιτιστικός Λειτουργός Δήμου Λάρνακας
Πέτρος Κρασάς, Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας
Δόξα Κωμοδρόμου, Λειτουργός, Γραφείο Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Κύπρου
Ελεάνα Μιλτιάδους, Γραφείο Εκδηλώσεων, Πανεπιστήμιο Κύπρου
 
Πληροφορίες: Τηλ.: +357 24657745 (Δήμος Λάρνακας), τηλ.: +357 22894304 (Πανεπιστήμιο Κύπρου)
Ραδιοφωνική Επιμέλεια: Κώστας Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος ΡΙΚ
Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ, Εφημερίδα «Πολίτης», UCY VOICE 95.2 fm
 
Πρόγραμμα Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου 
 

 
  
Ο Δήμος Γεροσκήπου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ράδιο Πάφος Παγκύπρια (93.7 fm) διοργανώνουν από κοινού σειρά διαλέξεων, με την ονομασία «Ιεροκήπειον Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο».Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό της Γεροσκήπου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Πάφου, να ενημερωθεί μέσα από εκλαϊκευμένες διαλέξεις για επιστημονικά θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.
 
Οι διαλέξεις είναι ανοικτές για το κοινό και δίνονται από μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου. Οι διαλέξεις εμπλουτίζονται και με τη συμμετοχή μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού ξένων Πανεπιστημίων, καθώς επίσης και ειδικών από επιστημονικά ινστιτούτα και οργανισμούς.
 
Όλες οι διαλέξεις αρχίζουν στις 7:00 μ.μ. και μεταδίδονται απευθείας από τον τοπικό ραδιοσταθμό «Ράδιο Πάφος Παγκύπρια» 93.7fm.
 
Με την ολοκλήρωση των διαλέξεων, κατά την τελετή λήξης, απονέμονται τα πιστοποιητικά παρακολούθησης στο κοινό που θα συμμετάσχει στο θεσμό. 
 
Οργανωτική Επιτροπή:
Μιχάλης Παυλίδης, Δήμαρχος Γεροσκήπου
Νίκος Π. Παλιός, Λειτουργός Πολιτιστικών Θεμάτων και Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Γεροσκήπου
Φώτης Νικολαϊδης, Διευθυντής «Ράδιο Πάφος Παγκύπρια»
Δόξα Κωμοδρόμου, Λειτουργός Γραφείου Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Κύπρου
Ελεάνα Μιλτιάδους, Γραμματέας Γραφείου Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Κύπρου
Χορηγοί Επικοινωνίας: Eφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, UCY VOICE 95.2 fm
Πληροφορίες: Δήμος Γεροσκήπου, τηλ. 26960857/67, Γραφείο Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Κύπρου, τηλ. 22894305
 
Πρόγραμμα Ιεροκηπείου Ελεύθερου Πανεπιστημίου
 

 
 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα (υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου), με χορηγία της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας και του Ελληνικού Κυπριακού Κοινοτικού Ιδρύματος, διοργανώνουν για 15η συνεχόμενη χρονιά, σειρά εκλαϊκευμένων διαλέξεων, ανοικτών για το κοινό, με την ονομασία, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Ομογένεια του Λονδίνου.
 
Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει την ευκαιρία στο ευρύ κοινό της παροικίας του Λονδίνου να ενημερωθεί, μέσα από εκλαϊκευμένες διαλέξεις, για διάφορα επιστημονικά θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα παρέχει επίσης την ευκαιρία για γνωριμία και ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των μελών της παροικίας και του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο επεκτείνει την επιστημονική και την κοινωνική προσφορά του προς τους απόδημους Κυπρίους του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται την τρίτη Πέμπτη κάθε μήνα, στο Οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας (Britannia Road, North Finchley, London N12 9RU), στις 8:00 μ.μ. και διαρκούν μέχρι και τις 9:30 μ.μ. Η διάρκεια της διάλεξης είναι περίπου 45 λεπτά και ο υπόλοιπος χρόνος διατίθεται για συζήτηση. Οι διαλέξεις μεταδίδονται από τον ελληνικό ραδιοσταθμό (LGR) και από τον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό του Λονδίνου (Hellenic T.V.) 
 
Στην προβολή του προγράμματος συμβάλλουν οι χορηγοί επικοινωνίας: εφημερίδες «Ελευθερία» και «Παροικιακή», ο Ραδιοφωνικός Σταθμός LGR και ο τηλεοπτικός σταθμός "Hellenic TV1" για τη Μεγάλη Βρετανία, το ΚΥΠΕ και η εφημερίδα «Πολίτης» για την Κύπρο.
 
Κατά την Τελετή Λήξης κάθε χρόνου απονέμονται Ειδικά Πιστοποιητικά. 
 
Οργανωτική Επιτροπή:
Νίνος Κουμέττου
Νίκος Αργυρίδης
Ανδρέας Καραολής
Σάββας Παυλίδης
 
Συντονισμός:
Ανδρέας Καραολής, Γραμματέας Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, Λονδίνο
Δόξα Κωμοδρόμου, Λειτουργός, Γραφείο Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Κύπρου
Ελεάνα Μιλτιάδους, Γραμματέας, Γραφείο Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Κύπρου 
 
Πληροφορίες:
Γραφείο Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Κύπρου, Τηλ.: +357 22894305 
Οίκημα Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Λονδίνου, Britannia Road, London 9RU 
Τηλ.: +447956849094 και +44208445999, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
 
Πρόγραμμα Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Ομογένεια του Λονδίνου 
 

 
 
Η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας–Αμμοχώστου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνουν για 7η χρονιά το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι. Στόχος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου είναι η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού μέσα από εκλαϊκευμένες διαλέξεις για επίκαιρα, σύγχρονα και διαχρονικά θέματα. Μέσα από τον κοινωνικό και πολιτιστικό αυτό θεσμό, το Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου επιδιώκει να συμβάλει στην πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.
 
Οι ομιλητές, μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου και άλλων Πανεπιστημίων, καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες, μέσα από τις εισηγήσεις τους επιδιώκουν τον εποικοδομητικό διάλογο με το κοινό.
Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Φιλικής Εταιρείας 13, Παραλίμνι (Πάροδος Λεωφόρου Πρωταρά, πίσω από τα κεντρικά γραφεία της ΣΠΕ Κοκκινοχωρίων).
 
Θα έχουν τη μορφή συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, κατά την οποία δύο ή τρεις ομιλητές θα παρουσιάζουν σύντομη εισήγηση γύρω από ένα κοινό θέμα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθεί συζήτηση.
 
Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως (www.imconstantias.org.cy) και σε επανάληψη από τον ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, UCYvoice (95.2 FM).

Οργανωτική Επιτροπή:
Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος
Θεόδωρος Πυρίλλης, Δήμαρχος Παραλιμνίου
Γιάννης Καρούσος, Δήμαρχος Αγίας Νάπας 
Άντρος Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας
Γεώργιος Τάκκας, Δήμαρχος Σωτήρας 
Σταύρος Φωτίου, Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,Πανεπιστήμιο Κύπρου
Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου
Δρ Γεώργιος Κάκκουρας, Επιθεωρητής Θρησκευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, Συνεργάτης Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου
Πρωτοπρεσβύτερος Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Γραφείο Πνευματικής Διακονίας Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου
Δόξα Κωμοδρόμου, Λειτουργός Γραφείου Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Κύπρου
Ελεάνα Μιλτιάδους, Γραφείο Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Κύπρου
 
Χορηγοί Επικοινωνίας:
ΡΙΚ
Ράδιο Πολιτεία
Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ
Ιστοσελίδα Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου (www.imconstantias.org.cy
Ραδιοφωνικός Σταθμός Πανεπιστημίου Κύπρου UCYvoice

Χορηγός: ΣΠΕ Κεντρική Τράπεζα 

Πρόγραμμα Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι   
 

 
 
Οι Κατεχόμενοι Δήμοι Επαρχίας Κερύνειας (Κερύνεια, Λάπηθος, Καραβάς) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνδιοργανώνουν για 6η συνεχόμενη χρονιά σειρά διαλέξεων με την επωνυμία «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας».
 
Πρόκειται για σειρά εκλαϊκευμένων διαλέξεων, οι οποίες είναι ανοικτές για το κοινό και προσφέρουν την ευκαιρία στο ευρύτερο σύνολο να ενημερωθεί για διάφορα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Οι συγκεκριμένες διαλέξεις πραγματοποιούνται από μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ εμπλουτίζονται με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ άλλων Πανεπιστημίων, καθώς επίσης και ειδικών από επιστημονικά ινστιτούτα, οργανισμούς και άλλους ερευνητές. Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται κάθε 1η Πέμπτη έκαστου μήνα στο Οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, Οδός Μιλήτου 2 στο Στρόβολο, μεταξύ 7:00μ.μ. και 9:00μ.μ.
 
Η διάρκεια των διαλέξεων είναι περίπου 45 λεπτά και στη συνέχεια ακολουθεί συζήτηση μέχρι τις 9:00μμ. Το κοινό το οποίο παρακολουθεί τη διάλεξη μπορεί να απευθύνει ερωτήσεις. Το Γραφείο Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και οι Κατεχόμενοι Δήμοι Επαρχίας Κερύνειας συνεργάζονται για την προετοιμασία του προγράμματος και την καλύτερη προβολή του.
 
Σχετικές ανακοινώσεις τύπου δίνονται στα ΜΜΕ με επιπρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με το περιεχόμενο της διάλεξης για καλύτερη ενημέρωση του κοινού. Κατά την Τελετή Λήξης κάθε χρόνου απονέμονται ειδικά Πιστοποιητικά Παρακολούθησης σε όσους παρευρεθούν σε όλες τις διαλέξεις.
 
Οργανωτική Επιτροπή:
Γλαύκος Καριόλου, Δήμαρχος Κερύνειας
Νεοπτόλεμος Κότσαπας, Δήμαρχος Λαπήθου
Ιωάννης Παπαϊωάννου, Δήμαρχος Καραβά
Δόξα Κωμοδρόμου, Λειτουργός, Γραφείο Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Κύπρου
Ελεάνα Μιλτιάδους, Γραμματέας, Γραφείο Εκδηλώσεων Πανεπιστημίου Κύπρου
 
Πληροφορίες:
Τηλ.: +357 22516937 (Γραφείο Δήμου Καραβά), Τηλ.: +357 22894305 (Γραφείο Εκδηλώσεων, Πανεπιστήμιο Κύπρου)
 
Ώρα έναρξης διαλέξεων: 7:30 μ.μ.
Χορηγός Επικοινωνίας: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ
Ραδιοφωνικός Σταθμός Πανεπιστημίου Κύπρου UCYvoice
 
Πρόγραμμα Ελεύθερου Πανεπιστημίου Κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας