Τρισάγιο μνήμης και τιμής για τους πεσόντες υπέρ πατρίδος κατά την τουρκική εισβολή 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 18 Ιουλίου 2018 

Ομιλίες: 

  • Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης  
  • Άγης Ελισσαίος, Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΠΚ και Ανθυπολοχαγός σε μονάδα του Πυροβολικού 
ΤΡΙΣΑΓΙΟ 1   Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που δεν υποχώρησαν.Η στάση τους, συνέχισε, στέλνει ένα διαχρονικό ιστορικό μήνυμα, σ’ όλους εκείνους που ανοικτά πλέον μας λένε καλύτερα διχοτόμηση παρά λύση. Επέλεξαν, είπε, «να μείνουν αιώνια στην κατεχόμενη Κύπρο, μάρτυρες του μαρτυρίου της, καθιστώντας την τραγωδία της, προσωπική τους τραγωδία. Δεν έφυγαν μέσα στο μαζικό κύμα φυγής, την ώρα της ήττας και του ολέθρου. Επέλεξαν να χαθούν, μαζί με το χαμό της Κύπρου. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν την ιστορία και άλλοι που την γράφουν. Σήμερα, τιμούμε, κατέληξε, όλους εκείνους που έγραψαν το καλοκαίρι του ΄74 ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας του τόπου μας».
     
ΤΡΙΣΑΓΙΟ 2   Ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Ανθυπολοχαγός τότε σε άλλη μονάδα του Πυροβολικού, κ. Άγης Ελισσαίος, ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, επιθυμώντας να επιδείξει τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικά πεσόντες πολεμιστές του Πυροβολικού στο χώρο αυτό, με την ανέγερση του σεπτού μνημείου, κλίνει ευλαβικά το γόνυ και απονέμει τον ελάχιστο φόρο τιμής. Τιμώντας τον όρκο του Πυροβολητή, είπε, οι εννέα ηρωομάρτυρες ευσυνείδητα επέλεξαν και αυτοπροαιρέτως αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν τα πυροβόλα τους, ταυτόχρονα δε επέλεξαν να καταστήσουν βίωμα τους, αλλά και πράξη της ζωής τους τον Όρκο των προγόνων μας «Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά». Και τότε η ιστορία αποφάσισε: «Επί τάς», και έπεσαν όλοι τότε επί των πυροβόλων περνώντας έτσι στην Αθανασία.

Σημειώνεται ότι στο χώρο όπου στεγάζονται οι Φοιτητικές Εστίες λειτουργούσε στρατόπεδο δύο Mονάδων του Πυροβολικού της 184ΠΠΠ και 185ΜΠΠ. Κατά την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου του 1974, το στρατόπεδο δέχθηκε επιθέσεις από την τουρκική αεροπορία, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό εννέα (9) Υπαξιωματικών και Οπλιτών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Ύμνο.

 

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 22 Μαίου 2015 

Ομιλίες: 

  • Ανδρέας Καπαρδής, Καθηγητής, Τμήμα Νομικής ΠΚ, 5ο Νταν Καράτε 
    • Μαρία Κωνσταντίνου, Διδακτορική φοιτήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας ΠΚ 
DSC 0639   Την Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σεμινάριο για τις φιλοσοφικές πτυχές, την προπόνηση και τις εφαρμογές για αυτοάμυνα των πολεμικών/αμυντικών τεχνών. Η αμυντική τεχνική Κrav Maga στηρίζεται σε φυσικά και ενστικτώδη αγωνιστικά κινήματα, μαθαίνει στον μαχητή να αντιδρά αυτόματα και βελτιώνει την απόδοση μέσω προσεκτικής εξέτασης των πραγματικών βίαιων γεγονότων.

Στο σεμινάριο αναλύθηκε ο ρόλος των  εκπαιδευτικών προπονήσεων στο Krav Maga να αναπαράγουν την εξωτερική πραγματικότητα, θέλοντας έτσι να διατηρήσουν την εκπαίδευση σε ευθυγράμμιση με το περιβάλλον. Η εφαρμογή του μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την ανάγκη που υπάρχει στην αστυνομία, το στρατό, τις ειδικές δυνάμεις καθώς και στους πολίτες, με κάποιες διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, στο στρατό ο στόχος των στρατιωτών είναι να εξουδετερώσουν τον εχθρό. Η αστυνομία συνήθως έχει να κάνει με πολίτες, άρα στόχος της είναι η ακινητοποίηση, και ο έλεγχος ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια. Το προσωπικό ασφαλείας προστατεύει τρίτα πρόσωπα για τα οποία έχει αναλάβει την ευθύνη να διαφυλάξει από επικίνδυνες καταστάσεις. Για τους πολίτες, για τους οποίους μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά τμήματα εκπαίδευσης, όπως για παιδιά, γυναίκες και ενήλικες, μέσω του Krav Maga μαθαίνουν να ελέγχουν τις αντιδράσεις τους, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αδικαιολόγητη βλάβη στους επιτιθέμενούς τους, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε αστική η ποινική δίωξη. 

 
       
DSC 0660  
Το σεμινάριο χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Άρης Κωνσταντινίδης και ο Πρέσβης του Ισραήλ Shmuel Revel. Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στη σημασία της αυτοάμυνας, αλλά και στο δικαίωμα της αυτοάμυνας των κρατών το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου. O κ. Shmuel αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ και στη συνεργασία των δυο χωρών σε διάφορους τομείς όπως ο αθλητισμός και τον κοινό σύνδεσμο Κrav Maga. Ο Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και εκπαιδευτής του καράτε Ανδρέας Καπαρδής ανέπτυξε τη φιλοσοφία των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών της Ασίας και την δυνατότητα της συνεισφοράς στην προ-κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών, νέων και ενηλίκων.

Από την πλευρά της η Εγκληματολόγος, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας, Μαρία Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε στην ιστορία και τα χαρακτηριστικά της ισραηλίτικης αυτής πολεμικής τέχνης. Σχετικά με την απόδοση του όρου στα Ελληνικά, Krav σημαίνει μάχη και Maga σημαίνει επαφή, δηλαδή μάχη επαφής. Η φιλοσοφία του αναφέρεται στην εξουδετέρωση της απειλής, τους ταυτόχρονα αμυντικούς και επιθετικούς ελιγμούς και την επιθετικότητα. Η διαφορά του με τις πολεμικές τέχνες, όπως εξήγησε η κα Κωνσταντίνου, είναι ότι η τεχνική είναι χαλαρή και εύπλαστη και κάθε άσκηση περιέχει πολλές παραλλαγές. Παρόλα αυτά, η βάση του παραμένει στις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, όπως το Καράτε, το Ζίου Ζίτσου και το Νιτζάτσου.

Μετά το πέρας των ομιλιών, μέλη και εκπαιδευτές του Συνδέσμου Krav Maga Κύπρου παρουσίασαν τεχνικές αυτοάμυνας στο πλαίσιο του νόμου για πολίτες, αστυνομικούς και μέλη των ενόπλων δυνάμεων.
 

 


Ημερομηνία εκδήλωσης: 16 Απριλίου 2018 

Ομιλία: Matthew Kidd, Βρετανός Ύπατος Αρμοστής 

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι του ΠΚ στο youtube  

IMG 9226   Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργάνωσε τη Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 ανοιχτή συζήτηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, κ. Matthew Kidd, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Απολείπειν – Farewell to diplomacy". 

Ο Βρετανός διπλωμάτης άρχισε την ομιλία του αναφέροντας ότι σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η θητεία του στην Κύπρο καθώς και η διπλωματική του καριέρα.

Παρέθεσε προσωπικούς στοχασμούς από τη διπλωματική του καριέρα στην περιοχή, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του είχε την ευκαιρία να εργαστεί σε ζητήματα επανένωσης και επανασυγκρότησης δημοσίων δομών σε χώρες όπως η Αιθιοπία και η Γερμανία. Κατά την ομιλία του ο κ. Kidd ανέλυσε τον ρόλο της διπλωματίας και τις δεξιότητες που χρειάζεται να έχει ένας διπλωμάτης, παραθέτοντας σύντομα σχόλια για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης στα πλεονεκτήματα της νήσου και έδωσε συμβουλές σε πολίτες και πολιτικούς. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής μοιράστηκε κανόνες για τη ζωή και χρησιμοποίησε λέξεις από το ποίημα του Κ. Καβάφη, «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», αναφέροντας ότι τώρα είναι η στιγμή να ακούσει τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου και να αποχαιρετήσει την Αλεξάνδρεια που χάνει.

     
IMG 9248   Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, κ. Matthew Kidd για την ομιλία του, επεσήμανε ότι η εκδήλωση αυτή συμπίπτει με μια περίοδο ιστορική για την περιοχή. Χωρίς να επιλέξουμε το χρόνο διοργάνωσης του σημερινού γεγονότος, είπε ο Πρύτανης, αυτό συμπίπτει σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο ιστορική όσο και γεωπολιτική για την περιοχή. Απευθυνόμενος στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή εξέφρασε την πεποίθηση πως θα έχει σημαντικό έργο και ρόλο να διαδραματίσει και στη συνέχεια στην Κοινοπολιτεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση που παρέθεσε ο κ. Kidd, ήταν στην ελληνική γλώσσα.  Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό την οποία συντόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, κ. Matthew Kidd μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια ως διπλωμάτης, περισσότερα από αυτά υπηρετώντας τα στην Κύπρο από οπουδήποτε αλλού, ξεκίνησε την καριέρα του στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας το 1978 και ανέλαβε την πρώτη του αποστολή στην Κύπρο το 1980.  Αργότερα τοποθετήθηκε σε διπλωματικές αποστολές του Ηνωμένου Βασιλείου στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, την Αιθιοπία, τη Γερμανία και το ΝΑΤΟ.  Τον Μάιο του 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2014 διετέλεσε Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο. Τον Ιούνιο του 2016 επέστρεψε πάλι στην Κύπρο και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι το τέλος Απριλίου 2018. 

 


 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 22 Φεβρουαρίου 2018 

Ομιλία: Γιώργος Κουμουτσάκος, Επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας  

Παρακολουθήστε απόσπασμα από την εκδήλωση εδώ 

IMG 8300   Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Εξωτερικών συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 διάλεξη με θέμα «Από το Περιθώριο στο Προσκήνιο, η  Ελλάδα ως Κομβικό Κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο» με ομιλητή  τον Επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών και Βουλευτή Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κουμουτσάκο. Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). 

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι τελευταίες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Με τις πράξεις της η Τουρκία, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, δεν συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν. «Η Άγκυρα εμποδίζει ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ, να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα – τα οποία είναι θεμελιωμένα στο διεθνές δίκαιο – σε μια περιοχή οπού υπάρχει συμμετοχή ξένων εταιρειών καθώς και συμφωνίες με κράτη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Και αποφασίζει κάποιος στην Άγκυρα ότι δεν θα γίνουν οι γεωτρήσεις. Αυτό είναι άνω ποταμών», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος. Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση τα όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, όμως, όπως υπογράμμισε, σε καμιά περίπτωση δεν είναι απώλεια των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

 Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο που έχει να διαδραματίσει σημειώνοντας ότι «Αυτό που γίνεται στην κυπριακή ΑΟΖ εμποδίζει την εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής πολιτικής». 

     
20180222 190152  
Πρόσθεσε πως ό,τι επιδιώκει η Κύπρος στην περιοχή, οφείλει να επιδιώκει και η Ευρώπη, αν θέλει να είναι σταθερή στη διακηρυγμένη πολιτική της, διαφορετικά τίθεται θέμα αξιοπιστίας. Ακολούθως αναφέρθηκε και στις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στο πλαίσιο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι με τη βοήθεια και της Ελλάδας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υποστηριχθεί η «δίκαιη, νόμιμη και υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολιτική» της Λευκωσίας, αλλά και η επιθυμία για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της στην ΑΟΖ, με την πλήρη άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. 
 

Στην ομιλία του ο κ. Κουμουτσάκος περιέγραψε τη γενικότερη εικόνα που, όπως είπε, καθιστά την Ελλάδα κράτος γεωπολιτικής σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με παρουσία στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, η οποία διατηρεί «ακλόνητες και ισχυρές» σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς και με τη Ρωσία, τον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο, αλλά και με το Ισραήλ. Τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ένωσης, λέγοντας όμως ότι θα πρέπει να είναι «σταθερά και βαθιά ενταγμένη αλλά, όχι εξαρτημένη». «Πρέπει» συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, να υπάρχει ένα όραμα, το οποίο θέλει την Ελλάδα να είναι αναγκαίος εταίρος και απαραίτητος ευρωατλαντικός σύμμαχος, με βάρος, επιρροή και συνέπεια. Ο στόχος αυτός είναι ρεαλιστικός και αισιόδοξος, πρόσθεσε.

     
20180222 182916   Στο δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει χρήση βίας «αλλά κανένας δεν συγκινείται». Η Τουρκία, ανέφερε, θέλει να επιβάλει δια της δύναμης των όπλων τη δική της άποψη με εντελώς πρωτοφανείς εξηγήσεις, που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η Κύπρος διαθέτει τη δύναμη του διεθνούς δικαίου. Αναφέρθηκε ακόμη σε όσους διερωτώνται για το ρόλο των τριμερών συνεργασιών  δηλώνοντας ότι «οι τριμερείς συνεργασίες δεν έχουν τίποτε να κάνουν με στρατιωτικό συνασπισμό ή με συνασπισμό που να στρέφεται εναντίον άλλων κρατών». «Ουδέποτε αναμέναμε και δεν αναμένουμε και τώρα ότι αυτές οι τριμερείς συνεργασίες θα χρησιμοποιούσαν οποιοδήποτε δικό τους μέσο για να αντιμετωπίσουν τη δύναμη των όπλων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος σημείωσε πως ζούμε σε μια περιοχή που φλέγεται, με καθημερινές ανακατατάξεις, με σχέσεις και συμμαχίες σε κινούμενη άμμο, με γεωπολιτικά δεδομένα ασταθή όσο ποτέ. Η ηγεσία μας, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, πρέπει να θυμάται αυτές τις μέρες τα λόγια του Μπίσμαρκ:  «Οι μεγάλοι πολιτικοί ακούν πριν από τους άλλους το μακρινό χλιμίντρισμα των αλόγων της ιστορίας».

     
20180222 203028   Σε παρέμβασή του, σε συζήτηση που ακολούθησε, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Rene Troccaz ανέφερε ότι αυτές τις δύσκολες ώρες, η χώρα του στέκει δίπλα στην Κύπρο και την στηρίζει σε σχέση με τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ. «Εδώ και 44 χρόνια», πρόσθεσε, «η Γαλλία στηρίζει την Κύπρο σε όλα τα διεθνή φόρα.  Εχουμε, υπογράμμισε, παραδοσιακούς δεσμούς με το νησί». Σημείωσε ότι το θέμα που έχει προκύψει στην κυπριακή ΑΟΖ αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αποκάλυψε ότι δύο κλιμάκια του γαλλικού ναυτικού βρέθηκαν τον Ιανουάριο στην Κύπρο, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής βάσης στο Μαρί και άλλων εγκαταστάσεων. «Ας μην ξεχνούμε», σημείωσε ο κ. Troccaz, «ότι η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που διαχρονικά εξοπλίζει την Εθνική Φρουρά».

Πέραν του Πρέσβη της Γαλλίας, παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι οργανισμών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 


Ημερίδα για το κυκλοφοριακό στην είσοδο της Λευκωσίας και τη βιώσιμη κινητικότητα 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 16 Ιανουαρίου 2018 

Ομιλίες: 

  • Χρυστάλλα Μαλούππα, Διευθύντρια Τμήματος Δημοσίων Έργων
  • Στέλιος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας
  • Λουκάς Δημητρίου, Λέκτορας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνική Σχολή 
IMG 6787   Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με τo Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας διοργάνωσαν στις 16 Ιανουαρίου 2018, ημερίδα για το κυκλοφοριακό στην είσοδο της Λευκωσίας και τη βιώσιμη κινητικότητα.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και  Έργων, κ. Μάριος Δημητριάδης. Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Λευκωσίας, την ανάγκη για αειφορία και βιώσιμη κινητικότητα, την επιτακτικότητα για κατασκευή τραμ στην πόλη και την ετοιμότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της πόλης.

Ο κ. Δημητριάδης, αφού αναγνώρισε την ύπαρξη του κυκλοφοριακού προβλήματος και τις επιπτώσεις του, ανάφερε ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει αναπτύξει στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την αντιμετώπισή του. Ενδεικτικά ανέφερε την ανάπτυξη σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας, την ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών με τεχνολογίες αιχμής (τηλεματική), τη δημιουργία ή και ενίσχυση υποδομών, την έναρξη εργασιών κατασκευής του νέου περιμετρικού δρόμου Λευκωσίας, τη μελέτη για τραμ, και τη βελτίωση του ζητήματος εξεύρεσης χώρων στάθμευσης.

     
IMG 6728 1  
Κύριοι ομιλητές στην ημερίδα ήταν, η κ. Χρυστάλλα Μαλούππα, Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων  Έργων, ο κ. Στέλιος Αναστασιάδης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας και ο Δρ. Λουκάς Δημητρίου, Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην ομιλία της, με τίτλο «Στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το κυκλοφοριακό στη Λευκωσία», η κ. Μαλούππα αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτεία σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά και την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου κινητικότητας. Ακολούθως αναφέρθηκε σε σωρεία έργων που προγραμματίζονται, όπως οι ανισόπεδοι ή και κυκλικοί κόμβοι στην είσοδο της Λευκωσίας, η διεξαγωγή κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών μελετών, το δίκτυο μικρών λεωφορείων, και τα ευφυή συστήματα μεταφορών προς εξυπηρέτηση του πολίτη.


Ο κ. Αναστασιάδης, σε ομιλία του με τίτλο «Προτεραιότητα για το ΕΒΕ Λευκωσίας το κυκλοφοριακό» αναφέρθηκε στις σοβαρές παρενέργειες από το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε πολίτες, επιχειρήσεις και την οικονομία. Ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε καθυστερήσεις σε διάφορα κυκλοφοριακά έργα και τόνισε την υποστήριξη του ΕΒΕΛ για την κατασκευή τραμ.

     
IMG 6758   Τέλος, ο Δρ. Δημητρίου στην ομιλία του με τίτλο «Βέλτιστος Σχεδιασμός και Λειτουργία του Συγκοινωνιακού Συστήματος της Πόλης της Λευκωσίας: μια Πολυστοχική Διαδικασία», αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια πολυστοχική διαδικασία για το κυκλοφοριακό, τονίζοντας ότι ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός πρέπει να είναι πρωτίστως κοινωνικός σχεδιασμός, ότι παρατηρούνται αρκετές αντιφάσεις στις δράσεις της πολιτείας και ότι χρειάζεται δραστική αλλαγή κουλτούρας των χρηστών και των διαχειριστών του δικτύου. Ο Δρ. Δημητρίου ανέφερε επίσης ότι το κυκλοφοριακό είναι θέμα συνεχούς μελέτης και μοντελοποίησης από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Κύπρου, ενώ σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στη διάθεση της πολιτείας για να αξιοποιηθεί η εμπειρογνωμοσύνη των ακαδημαϊκών του, προς αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών θεμάτων.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού, συντονιστής της οποίας ήταν ο Καθηγητής Συμεών Χριστοδούλου από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εκφράστηκαν απόψεις, ερωτήσεις, σχόλια και εισηγήσεις από πληθώρα ενδιαφερομένων ατόμων και εκπροσώπους οντοτήτων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.