Ημερομηνία εκδήλωσης: 7 Φεβρουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
  • Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
DSC 4905r   Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη καθώς και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων, φίλων και δωρητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, απονεμήθηκαν 208 τίτλοι σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου σε απόφοιτους πλήρως καταρτισμένους και εφοδιασμένους με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα.
 
Κατά την Τελετή Αποφοίτησης των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2019, στο Αθλητικό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης, απονεμήθηκαν 173 Μεταπτυχιακά Διπλώματα Επιπέδου Μάστερ και 35 Διδακτορικοί Τίτλοι της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, της Πολυτεχνικής Σχολής και της Φιλοσοφικής Σχολής.
     
DSC 4811r  
Απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο τίτλος που απόψε τους απονέμεται όχι μόνο ενισχύει περαιτέρω τις επιστημονικές τους γνώσεις, αλλά αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για να καταξιωθούν σε νευραλγικούς τομείς της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Μίας αγοράς εργασίας η οποία, όπως είπε, δεδομένης και της ολοένα αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας, απαιτεί ως επί το πλείστον στελέχη με εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και επιστημονική εξειδίκευση. Στο πλαίσιο αυτό, προσμετρώντας τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία που παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά και την πληθώρα διακρίσεων και επιτυχιών που σημειώνουν οι φοιτητές του, ο μεταπτυχιακός σας τίτλος σας αποτελεί ένα σημαντικό για σας πλεονέκτημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου από την ίδρυση του έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, αλλά και τη διαμόρφωση νέων ικανών επιστημόνων. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε και συνεχάρη θερμά το Συμβούλιο και τις Πρυτανικές Αρχές, αλλά και το Ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κύπρου, «που ανταποκρινόμενοι πλήρως στις προσδοκίες της Πολιτείας, εστιάζουν - ως έργο ζωής - στην παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και τη συνακόλουθη διαμόρφωση νέων επιστημόνων», όπως ανέφερε. «Πεπεισμένος πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συμβάλει σε περισσότερες επιτυχίες και κατακτήσεις προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας του τόπου, σας διαβεβαιώνω, ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του», κατέληξε.
     
DSC 4862r   Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, σε ομιλία του κατά την Τελετή Αποφοίτησης έδωσε έμφαση στην αναζήτηση της αλήθειας καθώς το ταξίδι για την κατάκτηση και την ανακάλυψή της, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι ταξίδι στο οποίο τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι οι καπετάνιοι. Ζούμε, πρόσθεσε, σε περίεργους χρόνους όπου η αντικειμενικότητα είναι σχετική, ακόμα και η αλήθεια, η ιστορική αλήθεια, πολλές φορές καταλήγει, λανθασμένα, να είναι υπερεκτιμημένη. Ο κ. Χριστοφίδης συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: «Ο ψηφιακός κόσμος έδωσε στον καθένα απεριόριστη δύναμη για ελεύθερη έκφραση, απελευθέρωσε όμως και φωνές που δεν φιλτράρουν κριτικά τις απόψεις τους, που δεν τους διέπει μία αυτοκριτική διάθεση, που δεν ασπάζονται πανανθρώπινες αξίες, που είναι φωνές τοξικές, φωνές που δηλητηριάζουν. Πριν να ξεστομίζουμε τις αλήθειες μας πρέπει να τις φιλτράρουμε, να τις περνούμε από έναν εσωτερικό έλεγχο, να είμαστε εμείς οι αυστηρότεροι κριτές του εαυτού μας, ώστε ό,τι πούμε να το λέμε με σιγουριά κι αυτοπεποίθηση και να γνωρίζουμε ότι οι σκοποί μας είναι καλοί και για εμάς, αλλά κυρίως για το σύνολο. Η αλήθεια μας πρέπει να είναι χρήσιμη στην κοινωνία. Χάρη στην πρόσβαση στη γνώση σήμερα είναι ίσως ευκολότερο από ποτέ να αναζητήσουμε πραγματικά ψήγματα αλήθειας. Ωστόσο, σήμερα οι ψευδείς ειδήσεις, τα fake news, τα alternative facts, τα hoaxes, έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο – τα συναντάμε ακόμα και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης - και κυριαρχούν στις δημόσιες συζητήσεις• κι αυτό που φαντάζει τόσο εύκολο – η επαφή με την αλήθεια - είναι στην πραγματικότητα τόσο δύσκολο. Ο λαϊκισμός έγινε μόδα, η υπερβολή στις τοποθετήσεις τάση. Ποιό είναι λοιπόν το χρέος των πανεπιστημίων, το καθήκον των φοιτητών και των ακαδημαϊκών σ΄ αυτήν την καινούρια πραγματικότητα; Είναι νομίζω η συνεχής αναζήτηση της αλήθειας, η ανάδειξή της και η προάσπισή της. Κι αυτό για να το πετύχουμε, για να το πετύχετε, αγαπητοί απόφοιτοι, προϋποθέτει μελέτη και κουλτούρα δια βίου μάθησης». Απευθυνόμενος στους απόφοιτους ανέφερε: «Η απόκτηση του πτυχίου σας είναι μια κατάκτηση και μια υπόσχεση. Υπόσχεση στον εαυτό σας, τους δασκάλους και την οικογένειά σας. Υπόσχεση ότι δεν θα συμπαρασυρθείτε από πρόσκαιρες σαγηνευτικές σειρήνες, από τα όμορφα ψέματα, που είναι ευήκοα μπροστά στις δύσκολες αλήθειες.»
 
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Γιώργος Δαυίδ και ο Κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών, Καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης προς τους απόφοιτους συμφοιτητές του, ο πρωτεύσας μεταπτυχιακός φοιτητής του αγγλόφωνου Προγράμματος ΜΒΑ μερικής φοίτησης, κ. Νικόλας Κούρτης.
 
Στο πλαίσιο της Τελετής Αποφοίτησης, απονεμήθηκαν το Βραβείο ΕΥ στη μνήμη της Χρίστιας Ρωσσίδου-Σωτηρίου ύψους €2.500 στην κα Μαρία Φασουλίδη, τελειόφοιτη προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης και το Βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα» ύψους €3.000 στον αριστεύσαντα φοιτητή της Ιατρικής Σχολής, κ. Ανδρέα Ματθαίου.
DSC 4870r   DSC 4879r   DSC 4943r
 
 

 
 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 28 Ιανουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Θέμιδα Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού
  • Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο
IMG 7972r  
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η συζήτηση που συνδιοργάνωσαν, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 στην Πανεπιστημιούπολη, με τίτλο «Ποιά Ευρώπη θέλουμε;». Ομιλήτρια ήταν η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Θέμιδα Χριστοφίδου.
 
Μας απομένουν, ανέφερε η κα Χριστοφίδου, μόλις 118 ημέρες για το επόμενο καθοριστικό σημείο απόφασης. «Οι ευρωεκλογές καθορίζουν αν μπροστά στα προβλήματα επιλέγουμε ανθρώπους που νοιάζονται για λύσεις ή ανθρώπους που επιλέγουν να φωνάξουν για τα προβλήματα αυτά δίχως να προτείνουν συγκεκριμένες διεξόδους. Η Ευρώπη δεν είναι οι Βρυξέλλες. Δεν είναι κάποιοι μυστήριοι τεχνοκράτες. Η Ευρώπη είναι ο κάθε πρόεδρος, ο κάθε πρωθυπουργός κράτους, ο υπουργός, ο ευρωβουλευτής ακόμη και ο δήμαρχος. Είμαστε μικρή χώρα, αλλά μαθαίνουμε να δημιουργούμε συμμαχίες που θα προωθήσουν τα συμφέροντα των Κύπριων πολιτών. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία μεταφέρεται στην εθνική νομοθεσία. Επομένως, ποιον ευρωβουλευτή θα ψηφίσουμε έχει σημασία. Είναι εξίσου σημαντικό όσο η ψήφος μας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
     
IMG 7987r  
Η κα Χριστοφίδου αναφέρθηκε και στη δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης, της αειφόρου ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τίποτα δεν είναι πιο θεμελιώδες για την προώθηση μιας δίκαιης κοινωνίας, τόνισε, που δίνει ευκαιρίες και μια ‘υγιή’ αίσθηση ταυτότητας, από την παιδεία και την εκπαίδευση. Η κα Χριστοφίδου απευθύνθηκε τέλος στους νέους. «Όχι μόνο γιατί είσαστε οι ηγέτες του αύριο, αλλά γιατί είσαστε οι νέοι πολίτες του σήμερα. Η ιστορία αποδεικνύει καθημερινά ότι μια ψήφος μπορεί να αλλάξει το μέλλον μας, ότι η απουσία μιας ψήφου αφήνει το δικαίωμα στους λίγους να αποφασίσουν για το μέλλον των πολλών. Η Ευρώπη σίγουρα δεν είναι ένα οικοδόμημα χωρίς λάθη. Είναι μια ιδέα, που προσπαθεί και οφείλει να ανασυνταχτεί, να εξελιχθεί. Δεν μπορούμε να την εξελίξουμε όμως, χωρίς να συμμετέχουμε ενεργά και να είμαστε παρόντες και παρούσες». Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο πρόγραμμα Erasmus, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα της Ε.Ε. Σκοπός του, ανέφερε η κα Χριστοφίδου, είναι να χτίζει γέφυρες, να ενδυναμώνει τις ρίζες της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας».
 
Μετά το πέρας της ομιλίας της κας Χριστοφίδου ακολούθησε διάλογος με συντονιστή τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, κ. Ιερόθεο Παπαδόπουλο. Οι παρευρισκόμενοι υπέβαλαν ερωτήματα και τοποθετήθηκαν με δικές τους θέσεις και σχόλια. Ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν ηλεκτρονικά σε ερωτήματα που προβάλλονταν σε οθόνη της αίθουσας, όπως: τί σημαίνει για εσάς η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν συμμετείχατε στο πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus και αν θα ψηφίσετε στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
     
IMG 7997r  
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κρίση, που φανέρωσε τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως ως προς την προσέγγιση και κατανόηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών κάθε χώρας. Η Ένωση παραμένει ωστόσο, σημείωσε, το μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό επίτευγμα της Ηπείρου μας, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο κ. Χριστοφίδης συνέχισε λέγοντας ότι μερικές φορές επειδή ο πολίτης αισθάνεται ότι βρίσκεται μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, επιλέγει να μην συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες και να μην συμμετέχει σε ανοικτές διαβουλεύσεις και συζητήσεις όπως η σημερινή. «Αυτή όμως δεν είναι η λύση» κατέληξε . «Με την αποχή δίνουμε πλέον βήμα σε εκπροσώπους του φόβου, του εθνικισμού και των ακραίων αντιλήψεων, γι’ αυτό χρειάζεται να συμμετέχουμε και να εκφράζουμε τη βούλησή μας».
 
Στην εκδήλωση που ήταν ανοικτή για το κοινό συμμετείχαν ακαδημαϊκοί και φοιτητές από τα Τμήματα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Νομικής και Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και πλήθος κόσμου. Χαιρέτισαν επίσης η Καθηγήτρια Jean Monnet της Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, κα May Chehab, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας της Ε.Ε και Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου και η διδάσκουσα στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δώρα Λοϊζίδου.
 
Σε συνάντηση που προηγήθηκε στο Γραφείο του Πρύτανη, η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε στον κ. Χριστοφίδη αντίγραφο της Διακήρυξης Σουμάν του 1950 με χειρόγραφες σημειώσεις του τότε Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών.
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 16 Ιανουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί:
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Yoshiharu Tsukamoto, Αρχιτέκτονας Atelier Bow-Wow
  • Σωκράτης Στρατής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου
IMG 7726r   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διάλεξη του Ιάπωνα Αρχιτέκτονα, Yoshiharu Tsukamoto του Atelier Bow-Wow, με τίτλο: «Αρχιτεκτονική Θεώρηση Συμπεριφορών: Δημιουργώντας καλύτερη προσβασιμότητα σε τοπικούς όρους». Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου Κύπρου, τη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, ο αρχιτέκτονας Tsukamoto εξήγησε τη φιλοσοφία του Αρχιτεκτονικού Γραφείου Atelier Bow-Wow και ανέλυσε τις συμπεριφορές που έχουν φέρει διάφοροι φορείς στην Αρχιτεκτονική, αλλά και τις αρχιτεκτονικές πρακτικές που βασίζονται στα όρια μεταξύ ανθρώπων και τοπικών πόρων.
     
IMG 7762r  
Η παρουσία του κ. Tsukamoto στην Κύπρο αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματίες τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, να αφουγκραστούν την άποψη ενός διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, για τους τρόπους συγκερασμού του παραδοσιακού και του σύγχρονου στην τέχνη της αρχιτεκτονικής. Ένας συγκερασμός που να γίνεται κατά τρόπο λειτουργικό, ώστε να ανταποκρίνεται στην ανάγκη των ανθρώπων που διαβαίνουν ή εργάζονται σε ένα κτίριο, το οποίο να μην είναι ξένο προς αυτούς, ούτε οι ίδιοι να νιώθουν ένα ξένο σώμα. Μέσα από το παράδειγμα της συνεχούς αναπτυσσόμενης μητρόπολης του Τόκυο, που κατάφερε να αξιοποιήσει ακόμη και τους μικρότερους χώρους, ο Yoshiharu Tsukamoto κατέδειξε πως το εθνογραφικό στοιχείο, δηλαδή η παράδοση μιας χώρας και η έκφρασή της στην αρχιτεκτονική μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τη βιομηχανοποίηση σε ένα λειτουργικό περιβάλλον, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Και το κυριότερο, ο άνθρωπος, να αξιοποιήσει τους τοπικούς, κυρίως δημόσιους πόρους, ώστε να δημιουργήσει μια κοινωνία, ένα κτιριακό ορίζοντα, ο οποίος να είναι συμβατός με την κουλτούρα αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης. Το λεγόμενο υβριδικό κτίριο. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η αναφορά του Ιάπωνα Αρχιτέκτονα στην ανάγκη συμβολής και του ιδιωτικού τομέα, εταιρειών με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης. Τον αρχιτέκτονα Yoshiharu Tsukamoto παρουσίασε ο Σωκράτης Στρατής, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
     
IMG 7795r  
ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τρεις ταξιδιωτικές υποτροφίες στη μνήμη του Γεώργιου Παρασκευαϊδη, ύψους €1.500 έκαστη, και μια υποτροφία ύψους €2.500 σε απόφοιτο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, Αναπληρωτής Καθηγητής Σωκράτης Στρατής, παρουσίασε το σκεπτικό του διαγωνισμού και προέβη στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με τους Πρύτανη και Yoshiharu Tsukamoto να απονέμουν τα βραβεία στους ακόλουθους:
• Παναγιώτης Λιασής: «Ένας πιο ελευθεριακός τύπος σχολικής μονάδες, μια εις πλάτος μελέτη του σκανδιναβικού μοντέλου σχολείου».
• Σκιτίνη Παϊσιος: «Η πλωτή κοινωνία της Ιμφάλ. Η αρχέγονη σοφία της τεκτονικής των τοπικών υλικών».
• Αναστασία Ψωμά: «Αθώρητα συμπλέγματα. Υπόγειες Αστικές Δομές».
     
IMG 20190114 192047r  
Για πρώτη φορά φέτος προκηρύχθηκε διαγωνισμός Ταξιδιωτικής Υποτροφίας και για τους απόφοιτους του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ύψους €2,500, την οποία εξασφάλισε η απόφοιτος Αρίστη Παύλου: «Waltzing to PQ». Εύφημος μνεία στο διαγωνισμό για τους αποφοίτους δόθηκε στην Λάρα-΄Αννα Σιάρφ: «Infrastructuring social change”.
 
Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Tsukamoto, που ήταν η πρώτη από σειρά Διαλέξεων Αρχιτεκτονικής του Εαρινού Εξαμήνου 2019 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ακολούθησε γόνιμος διάλογος και συζήτηση.
 
 

 
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 15 Ιανουαρίου 2019
 
Ομιλίες/Χαιρετισμοί: 
  • Τάσος Χριστοφίδης, Καθηγητής, νέος Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου
  • Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Καθηγητής,τέως Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου 
 
DSC 0113r   Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, 15 Ιανουαρίου 2019, ως ανοικτή συνεδρία της Συγκλήτου, η Τελετή Μεταβίβασης Εξουσίας της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης μετά από δυο διαδοχικές θητείες ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου παρέδωσε την ακαδημαϊκή εξουσία στον Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη. Επίσημα τα καθήκοντά τους ανέλαβαν και ο νέος Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης και η νέα Αντιπρύτανης Aκαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγήτρια, Ειρήνη-Άννα Διακίδου.
     
DSC 0076r   Ο νέος Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης κατά την ομιλία του, αφού ευχαρίστησε την κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου που τον τίμησε με την ψήφο της και τους ανθυποψηφίους του, που κατέθεσαν τις ιδέες τους και συνέβαλαν στην ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για το πώς και πού πρέπει να πορευτεί το Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, ανέφερε πως από την πρώτη μέρα του Πανεπιστημίου Κύπρου πίστεψε στον οργανισμό και σε όσα εκπροσωπεί, καθώς ήταν για εκείνον η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Πρόσθεσε δε, πως κλήθηκαν να δημιουργήσουν από το μηδέν σε έναν τόπο χωρίς πανεπιστημιακή κουλτούρα, έναν πρότυπο οργανισμό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Τώρα βλέπω 30 χρόνια μετά ότι πετύχαμε, ότι μεγαλώσαμε, ότι δημιουργήσαμε προοπτική για τους νέους του τόπου μας» τόνισε.
     
DSC 0059r   «Καλούμαι να συνθέσω οράματα, ιδέες και απόψεις» ανέφερε ο νέος Πρύτανης. «Καλούμαι να κρίνω και να αποφασίζω μαζί με τα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου μας και σας καλώ να με κρίνετε· γιατί την ηγεσία συνοδεύει η ευθύνη και η τόλμη να παίρνει αποφάσεις που θα αναπτύξουν το ίδρυμά μας και θα το οδηγήσουν στην αριστεία, αλλά πρέπει να τη συνοδεύει και η αναγνώριση ότι η κριτική είναι βασικό συστατικό των δημοκρατικών διαδικασιών που οδηγεί στη λήψη ορθών αποφάσεων. Χαράζοντας την πορεία για το 2030, θυμόμαστε όλα όσα προσέφεραν οι προκάτοχοί μου και οι πρυτανείες των προηγούμενων χρόνων. Με τη νέα ομάδα της Πρυτανείας, θα πορευτούμε αυτή την τετραετία χωρίς τυμπανοκρουσίες στην προγραμματισμένη ανάπτυξη του πανεπιστημίου μας, με πνεύμα εξωστρέφειας και εφαρμογής πολιτικών που θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα τον οργανισμό. Ποιότητα, ίση αντιμετώπιση, σεβασμός στις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, αναγνώριση της επιστημονικής πολυφωνίας, αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση, και διαφάνεια», κατέληξε.
     
DSC 0050r   Ο τέως Πρύτανης, λίγο πριν παραδώσει την πρυτανική άλυσο στο νέο Πρύτανη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως είχε την τιμή να ηγηθεί του Οργανισμού σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καθώς είχε το προνόμιο να τον τιμήσει η ακαδημαϊκή κοινότητα τρεις φορές με τη εμπιστοσύνη της. Σημείωσε δε πως η θητεία του το 2018 έκλεισε με τον καλύτερο και πιο συμβολικό τρόπο με την ολοκλήρωση ενός μοναδικού έργου, της νέας βιβλιοθήκης. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης παρέδωσε, επίσης, στο νέο Πρύτανη τα κλειδιά της κρύπτης η οποία βρίσκεται στο Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» και η οποία πρόκειται να ανοίξει κατά τα εκατοντάχρονα του Πανεπιστημίου Κύπρου, το 2089. Παρέδωσε τέλος, ως δώρο στον Τάσο Χριστοφίδη, μια σημαία του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία ταξίδεψε μαζί του σε πρόσφατη ερευνητική αποστολή στην Ανταρτική, καθώς όπως ανέφερε, «θα τη χρειαστεί το 2020 όταν θα επιστρέψουν στην Ανταρκτική με μια μεγάλη ομάδα από άριστους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου».