Παρουσιάσεις εκδήλωσης: "Κλιματική Kρίση & Ενεργειακή Πολιτική: Κύπρος, Quo vadis?"

Παρατίθενται οι παρουσιάσεις από την εκδήλωση- δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα «Κλιματική Κρίση και Ενεργειακή Πολιτική: Κύπρος, Quo vadis?», με συντονίστρια την Καθηγήτρια Δρ. Μαρίνα Νεοφύτου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021, στην Αίθουσα Β108, στο Κτίριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», στην Πανεπιστημιούπολη.

                 climate crisis

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας στην εκδήλωση της Πολυτεχνικής Σχολής: "Κλιματική Kρίση & Ενεργειακή Πολιτική: Κύπρος, Quo vadis?"

"Η κλιματική κρίση και η ενεργειακή πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες και η προσπάθεια χειρισμού και αντιμετώπισής τους είναι μαραθώνιος και αγώνας ταχύτητας ταυτόχρονα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, τονίζοντας την ανάγκη να δράσουμε άμεσα, αποφασιστικά και συλλογικά, μαζί κυβέρνηση, επιστημονική κοινότητα, οργανωμένα σύνολα και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά γιατί αυτός είναι ο δρόμος και πρέπει όλοι μαζί συλλογικά να τον ακολουθήσουμε."

Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο.

                                                                        climate crisis ant1

Κλιματική Kρίση & Ενεργειακή Πολιτική: Κύπρος, Quo vadis?

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 @ 4.00-6.00μμ

Αίθουσα Β108, κτίριο Συμβουλίου-Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Λεωφ. Πανεπιστημίου 1, 2109 Αγλαντζιά, Λευκωσία

 

Η λειτουργία του χώρου διέπεται από τα μέτρα που προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

 

Η συζήτηση θα μεταδίδεται και διαδικτυακά στον σύνδεσμο: https://qr.page/g/ndySksBnW

Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Για κρατήσεις παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στο  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                                                        climatecrisis

PAST-FORWARD: STAVROS ECONOMOU UNARCHIVED (12 Ιουνίου – 2 Οκτωβρίου 2021)

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ

Δημόσια Συζήτηση – Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου @ 17:00-19:00

Στο πλαίσιο της έκθεσης Past-forward: Stavros Economou Unarchived, προσκαλείστε σε διαλέξεις και δημόσια συζήτηση με θέμα:

«Ψηφιακά Εργαλεία και Πρακτικές Συμμετοχικότητας στην Αρχιτεκτονική Κληρονομιά»

Η επανάχρηση του κτηριακού αποθέματος των πόλεων μας, είναι μια στρατηγική για ένα βιώσιμο μέλλον. Αναγνωρίζοντας αυτή τη συνθήκη, η δημόσια συζήτηση με θέμα «Ψηφιακά Εργαλεία και Πρακτικές Συμμετοχικότητας στην Αρχιτεκτονική Κληρονομιά» θα διερευνήσει τις δυνατότητες των ψηφιακών μεθόδων και εργαλείων για τη μελέτη και την αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ως κτηριακό απόθεμα της σύγχρονης πόλης. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, αν θέλουμε το δομημένο περιβάλλον να μας παρέχει ιστορική συνέχεια για την επίτευξη πιο ανθεκτικών πόλεων. Η συζήτηση θα εξετάσει τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για τη μελέτη και κατανόηση των χωρικών ταυτοτήτων που αποδίδονται από τους χρήστες τους σε παραδείγματα αρχιτεκτονικής του πρόσφατου παρελθόντος. Είναι αναμενόμενο οι χρήστες της πόλης να συνδέονται με συγκεκριμένα κτήρια ή και να δυσκολεύονται να αξιολογήσουν κάποια άλλα κτήρια - και επομένως να τα αποφεύγουν και παραμελούν. Τα ψηφιακά εργαλεία όμως μπορούν να διευκολύνουν τη συμμετοχή των πολιτών σε διάλογο με τους υπεύθυνους φορείς. Η συμμετοχή των πολιτών μπορεί εν δυνάμει να προσφέρει διαφορετικές οπτικές από αυτές των ειδικών για την κατανόηση της αξίας αυτών των κτηρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.

                                                    PastForward photo

Ενημερωτική Διάλεξη για Εμβολιασμό Κατά της Νόσου COVID 19 - Τρίτη 14/09/21

Η Πολυτεχνική Σχολή σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή σας προσκαλεί σε Ενημερωτική Διαδικτυακή Διάλεξη για Εμβολιασμό Κατά της Νόσου COVID-19 την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, στις 6:00μ.μ.

Ομιλήτρια: Δρ Μαρία Κολιού, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κύπρου


Παρακολουθήστε την διάλεξη μέσω OneDrive

(Προϋποθέτει να είστε συνδεδεμένοι με τον πανεπιστημιακό σας λογαριασμό) 


Τελετή Βράβευσης Αριστούχων Φοιτητών/τριών Πολυτεχνικής Σχολής 2020-2021

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Ιουλίου 2021 η Τελετή Βράβευσης των Αριστούχων Φοιτητών/τριών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι διακρίθηκαν για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2020 -2021. Κατά την έναρξη της τελετής, ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής Χαράλαμπος Δ. Χαραλάμπους, απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό και στη συνέχεια ακολούθησε η απονομή των βραβείων στους βραβευθέντες φοιτητές και φοιτήτριες. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από εκπροσώπους των χορηγών, τον Κοσμήτορα και τους Προέδρους/Αντιπροέδρους των Τμημάτων της Σχολής Αν. Καθηγητή Χρυστόστομο Νικόπουλο (ΗΜΜΥ), Καθηγήτρια Θεοδώρα Κυράτση (ΜΜΚ), Αναπληρωτή Καθηγητή Δημήτριο Λουκίδη (ΠΜΜΠ) και Αναπληρωτή Καθηγητή Ανδρέα Σαββίδη (ΑΡΗ).

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.

                                          
IMG 8273 IMG 8659
IMG 8811

Science Talks - 25ο Επεισόδιο: Μοντελοποίηση προβλημάτων εφαρμοσμένης μηχανικής & εμβιομηχανικής

Βασίλειος Βαβουράκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής

Τι είναι η εμβιομηχανική και τι προσπαθεί να επιτύχει;

Με τι ασχολείται η μαθηματική βιολογία;

Πώς παρατηρούνται μέσω μοντέλων οι καρκινικοί όγκοι;

Σε αυτήν την εκπομπή φιλοξενήσαμε τον Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Βασίλειο Βαβουράκη, με τον οποίον συζητήσαμε μεταξύ άλλων, για τη βιοϊατρική, την εμβιομηχανική και τη μαθηματική βιολογία: https://anchor.fm/ucy-science-talks/episodes/25-e12el2r/a-a5qu5n0


Science Talks - 24ο Επεισόδιο: Αναγεννητική Ιατρική

Δημήτριος Τζεράνης, Λέκτορας, Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής

Τι είναι τα βιοϋλικά; Πώς κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα και πώς χρησιμοποιούνται;

Ποιες είναι οι μελλοντικές δυνατότητες των βιοϋλικών;

Με τον Λέκτορα στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δημήτριο Τζεράνη, συζητήσαμε για την Αναγεννητική Ιατρική. Μάθαμε πώς χρησιμοποιούνται τα προηγμένα βιοϋλικά και τι λύσεις μπορούν να προσφέρουν σήμερα τα εμφυτεύματα στην ιατρική: https://anchor.fm/ucy-science-talks/episodes/24o-e12acal/a-a5q880t


Science Talks - 23ο Επεισόδιο: Εφαρμοσμένη Ρευστοδυναμική, Ανανεώσιμες Πηγές, Υδροδυναμικές Δυνάμεις

Δημοκράτης Γρηγοριάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής

Μπορεί η Κύπρος να γίνει μια ενεργειακά αυτόνομη οικονομία με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

Πόσο κοντά είμαστε στην ευρεία χρήση μέσων αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πήγες ενέργειας;

Ποιες είναι οι δυνατότητες στο μέλλον για τη μεταφορά μάζας και θερμότητας;

Γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τον καιρό;

Σε αυτήν την εκπομπή φιλοξενούμε τον Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Δημοκράτη Γρηγοριάδη με τον οποίο συζητήσαμε, μεταξύ άλλων, για τις υδροδυναμικές δυνάμεις στα αμμώδη ιζήματα, για την παράκτια μορφοδυναμική, τις δυνατότητες των προσομοιώσεων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιματική ουδετερότητα: https://anchor.fm/ucy-science-talks/episodes/23o-e1252aj/a-a5pcvim


Science Talks - 1ο Επεισόδιο: Αστικά λύματα

Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος
Διευθύντρια του Διεθνές Ερευνητικού Κέντρου Νερού ΝΗΡΕΑΣ

Τι συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε από την ανάλυση των αστικών λυμάτων; Ποιο ερευνητικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ασχολείται με την ποιότητα του νερού;

Για την Κύπρο, η διαθεσιμότητα νερού υπήρξε ιστορικά πρόβλημα και καταγραφεί πολλές παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας. Στη σύγχρονη εποχή, η Κύπρος κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη δημιουργία ενός δικτύου δεξαμενών γλυκού νερού ενώ πρόσφατα, η παροχή νερού ενισχύθηκε από ένα δίκτυο εγκαταστάσεων αφαλάτωσης και σχεδίων επαναχρησιμοποίησης λυμάτων. Αυτές οι μεγάλες υποδομές έχουν καταστήσει το πρόβλημα της λειψυδρίας λιγότερο πιεστικό, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησαν ορισμένα άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Από τα πιο σημαντικά είναι η παρουσία ξενοβιοτικών και ποιότητας νερού, διείσδυσης θαλασσινού νερού, απώλειας νερού σε εξάτμιση, ζητήματα ποιότητας νερού σχετικά με κυανοβακτήρια, ακεραιότητα υποδομής κ.ά.

Πώς σχετίζεται όμως η έρευνα που διεξάγεται στο Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού Νηρέας με την ασθένεια COVID-19; Μάθετε περισσότερα ακούγοντας τη συζήτησή μας με τη Διευθύντρια του Νηρέα, Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δέσπω Φάττα-Κάσινου: https://anchor.fm/ucy-science-talks/episodes/1-eme0cd/a-a3qrtr2


Συνάντηση Γνωριμίας Τμημάτων Πολυτεχνικής Σχολής

Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί σε διαδικτυακή παρουσίαση των προπτυχιακών της προγραμμάτων, την Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021, ώρα 16:00 - 18:00.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Εδώ μπορείτε να βρείτε το βίντεο της παρουσίασης: Προβολή


Εκδήλωση με θέμα "Τεχνολογία 5G - Μύθοι και Αλήθειες"

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής διοργανώνουν τo Ταμάσιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο με θέμα «Τεχνολογία 5G - Mύθοι και Aλήθειες», την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου.

Εισηγητής/τρια: Ιωάννης Κρικίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Συνοδικό της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής στην Κοινότητα Επισκοπειού, ώρα 19:00, https://bit.ly/3740eQP

Πληροφορίες: 22894305, 22465465

Άλλες πληροφορίες: Σημειώνεται ότι ένεκα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (SARs-CoV-2), για προστασία της δημόσιας υγείας των ακροατηρίων με φυσική παρουσία και ειδικότερα όσων προσώπων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθόλη την περίοδο των διαλέξεων θα τηρούνται ανεξαιρέτως τα προβλεπόμενα και απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε συνάφεια και με τις επίσημες οδηγίες ή διατάγματα της Κυπριακής Πολιτείας.


ΠΟΛ Παρόν και Μέλλον small

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ:

ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020


Διαδικτυακή Τελετή Βράβευσης Αριστούχων φοιτητών/τριών Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου 2019-2020.

Πραγματοποιήθηκε στις 03 Αυγούστου 2020 η Διαδικτυακή Τελετή Βράβευσης των Αριστούχων Φοιτητών/τριών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι διακρίθηκαν για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020.

Σύντομη ομιλία Χαράλαμπου Δ. Χαραλάμπους (Κοσμήτορα Πολυτεχνικής Σχολής)

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Πρόσκληση για τελετή αριστούχων πολυτεχνικής σχολής 2019-20

Θεατρική, χορευτική και μουσική παράσταση "Ταξίδι στο Μπλε Κύκλο". Συνεδριακό Κέντρο φιλοξενία, 26-27 Σεπτεμβρίου 2019

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ


Closing ceremony for Texas A&M Students - 30/07/2019 1.Closing Ceremony Texas AM small

16/7/2019 - Τελετή απονομής βραβείων Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 2019 στην Πανεπιστημιούπολη η Τελετή απονομής βραβείων στους φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι διακρίθηκαν για τις ακαδημαικές επιδόσεις τους κατά την ακαδημαική χρονιά 2018-2019.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ