2015   
 
  2014   
   
final logo RESPECT FEST with text
 
Δελτίο Τύπου                      
RespectFest.Haravgi 
Στη "Χαραυγή"                         
 RespectFest.Foititiki
 
Στη "Φοιτητική"
     
 
 
2013
 
Νοέμβριος
 PaideiaNews
 
06 Νοεμβρίου 2013
Φεστιβάλ Εθελοντισμού και Διαφορετικότητας
PaideiaNews 
 
    
   
Οκτώβριος
Politis
 
 
 
 
 PaideiaNewsAn
Maxi
 
 
 alithia
Αλήθεια
 
 
 
 
 
 
 
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
logo el
 
UCYclub 
 
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
  
1410Online counseling
 
 
Τηλ Γραμμή: 1410 και συμβουλευτική μέσω διαδικτύου
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα με Παρασκευή 10:00- 24:00
Σάββατο και Κυριακή 15:00-24:00
 

SPAVO
 
 
Τηλ. Γραμμή: 1440
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα με Παρασκευή 08:00- 22:00
 
 
CFPA GR
 
 
Τηλ. Γραμμή: 1455
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα με Παρασκευή 08:00- 22:00
 
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  
 
 
 
topbanner ekpaid psych
  
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ONEK logo
 
 
strovoloslogo
  
 
 
 
egkwmislogo
 
 
   
ΛΟΑΤ ΘΕΜΑΤΑ (LGBT/ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ)
 
 accept 
 
 
 
rainbow
 
 
 
CFPA GR
 
 
     
 
SPAVO
 
 logo1
 
 
 
   
ΥΓΕΙΑ
 
 
 
 
 
 
 
disleksia
 
 
 
 
1267519625-header
 
 
 
top logo
 
 
 
 
adhd support logo small
 
 
logo
  
 
1248257662-logo-gr
 
 
 
pasykaf-cyprus 
 
 
  MultipleSclerosisLogo 
 
 
 
276738 173687802700748 7220518 n
 
 
 
ask2 
 
 
 
MainLogo
 
 
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ
 
logo4web1 
 
 
logo
 
 
seps-logo2
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ - ΕΛΛΑΔΑ
YToyOntzOjM6InNyYyI7czozMzoidXBsb2Fkcy9pbWFnZXMvbG9ncHR5cG9fZWxwc2UuanBnIjtzOjE6InciO3M6MzoiMTEwIjt9
 
 
   
RTEmagicC afisa skf3.jpg
 
 
logo 1
 
   
 
 
 
  
download 1
  
 
   
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ -ΔΙΕΘΝΕΙΣ (στην αγγλική γλώσσα)
 
download 2
 
 
 
 
logo
 
pc216
 
 
 
download 3 
 
 
World-Health-Org
  
images
 
 
 
 
 
download 5
 
 
   
 
 
 
 

 
 
 
 
Κάνετε κλικ στο ερώτημα που σας ενδιαφέρει. 
Αν έχετε οποιοδήποτε άλλο ερώτημα που θα θέλατε να υποβάλετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 22894053).
 
Ε: Πώς μπορώ να διευθετήσω συνάντηση στο Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης;
A: Μπορείς να συμπληρώσεις το ηλεκτρονικό έντυπο που θα βρεις εδώ. Εναλλακτικά, μπορείς επικοινωνήσεις απευθείας με την Υπεύθυνη Ψυχολόγο τηλεφωνικά στο 22894053 ή με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Όλα τα στοιχεία λαμβάνονται μόνο από υπεύθυνα άτομα, και παραμένουν εμπιστευτικά.
 
E: Ποιοι μπορούν να αποτείνονται στο Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης;
A: Όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί. Οι οικογένειες ή σύντροφοί τους μπορούν να εμπλακούν σε περίπτωση που θα ήταν προς όφελος της συμβουλευτικής, το επιθυμεί ο φοιτητής και μόνο αφού συζητηθεί με το φοιτητή.
 
E: Υπάρχει κόστος για τις συναντήσεις με ψυχολόγο;
A: Όλες οι υπηρεσίες του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης προσφέρονται Δωρεάν στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
E: Ποιοι προσφέρουν τις υπηρεσίες στο Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης;
A: Οι υπηρεσίες στο Γραφείο προσφέρονται από την Υπεύθυνη Ψυχολόγο, και από ειδικευόμενους κλινικούς ψυχολόγους στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στο Διδακτορικό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αν και στο Γραφείο δεν απασχολείται ψυχίατρος ή άλλης ειδικότητας ιατρός, για άτομα με επιπρόσθετες ανάγκες για εξειδικευμένη αξιολόγηση ή ιατρικές υπηρεσίες, διευθετούνται οι κατάλληλες παραπομπές σε άλλες δομές στην κοινότητα.
 
E: Ποιοι γνωρίζουν για τους φοιτητές που επισκέπτονται στο Γραφείο;
A: Κανείς εκτός από εσένα και τον/την ψυχολόγο. Οι συναντήσεις στο Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης είναι αυστηρά εμπιστευτικές. Οι εξαιρέσεις είναι πολύ σπάνιες, και αναφέρονται στους Κανόνες Λειτουργίας. Εφόσον ο φοιτητής/τρια χρειάζεται και το επιθυμεί, μπορεί να γίνει ενημέρωση προς το Τμήμα όπου φοιτά, ώστε να διευθετηθούν ειδικές ακαδημαϊκές διευκολύνσεις, μετά από συζήτηση με την Ψυχολόγο και μόνο με δική του γραπτή συγκατάθεση.
 
E: Πόσο διαρκούν οι συναντήσεις; Τι σημαίνει ότι προσφέρεται βραχυπρόθεσμη θεραπεία;
A: Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των συναντήσεων στο Γραφείο. Μετά την αρχική αξιολόγηση στις πρώτες συναντήσεις, ο/η ψυχολόγος θα σε ενημερώσει για την υπολογιζόμενη διάρκεια της ψυχολογικής παρέμβασης. Σε μερικές περιπτώσεις οι φοιτητές μπορεί να επιθυμούν μόνο μερικές συναντήσεις για να συζητήσουν κάποια θέματα που τους απασχολούν ή για να διευκολυνθούν σε κάποια τους απόφαση. Η βραχυπρόθεσμη θεραπεία σημαίνει κατά μέσο όρο 10 συναντήσεις. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η διάρκεια της παρέμβασης μπορεί να είναι μακροχρόνια.
 
Η κάθε συνάντηση διαρκεί συνήθως 50 λεπτά. Για σκοπούς αρχικής αξιολόγησης, ή αν κρίνεται χρήσιμο σε συνεννόηση με την ψυχολόγο, κάποτε διευθετούνται συναντήσεις διάρκειας 90 λεπτών.
 
E: Χορηγούνται φάρμακα από το Γραφείο;
A: Όχι. Σε περίπτωση που κριθεί χρήσιμο να διερευνηθεί η ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής θα γίνει παραπομπή σε αρμόδιο γιατρό.
 
E: Το Γραφείο είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ);
A: Ναι, όπως και όλα τα Γραφεία και οι Υπηρεσίες στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
E: Προτιμώ να μην επισκεφτώ ψυχολόγο στο χώρο του Πανεπιστημίου γιατί ανησυχώ ότι μπορεί να με δουν συμφοιτητές ή ακαδημαϊκοί. Μπορεί το Πανεπιστήμιο να με στηρίξει οικονομικά για να λάβω υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα ή αλλού;
A: Αν και μπορείς να είσαι βέβαιος/η ότι οι επισκέψεις σου στο Γραφείο είναι αυστηρά εμπιστευτικές και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της εχεμύθειας, η τελική απόφαση αν επιθυμείς να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης είναι δική σου. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν μπορεί να καλύψει το κόστος ψυχοθεραπείας στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί όμως να σε παραπέμψει, εάν το επιθυμείς, σε άλλες δομές στο δημόσιο, π.χ. στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, ή σε Συμβουλευτικά Κέντρα στην κοινότητα.
 
E: Μπορώ να λάβω ψυχολογική στήριξη διαδικτυακά ή μέσω τηλεφώνου;
A: Το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης προσφέρει τις υπηρεσίες του κατ' ιδίαν. Στην ιστοσελίδα του Γραφείου μας μπορείτε να βρείτε και στοιχεία για άλλες υπηρεσίες, όπως τηλεφωνικές γραμμές πληροφόρησης και στήριξης για γενικά και ειδικά θέματα, συνδέσμους για διαδικτυακή υποστήριξη, καθώς και συνδέσμους σε σελίδες δομών και εθελοντικών οργανώσεων στην Κύπρο που μπορούν να παρέχουν πληροφόρηση για θέματα που σας απασχολούν. Στη σελίδα του Γραφείου, στο χώρο Θέματα που απασχολούν φοιτητές μπορείτε επίσης να βρείτε πληροφορίες για διάφορα θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Σημειώστε βέβαια ότι τα παραπάνω είναι για δική σας υποστήριξη και πληροφόρηση, και δεν αποτελούν ψυχοθεραπεία, αντίστοιχη με τις επισκέψεις σε ψυχολόγο.
 
E: Νομίζω έχω δυσλεξία, ή μαθησιακή δυσκολία, ή κάποιο άλλο πρόβλημα που με επηρεάζει ακαδημαϊκά. Πώς μπορεί να με βοηθήσει το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης;
A: Σε περίπτωση που έχεις κάποια δυσκολία που επηρεάζει την ακαδημαϊκή σου επίδοση, το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης μπορεί να συνεργαστεί με το αρμόδιο Γραφείο (Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης) για να παρέχει συστάσεις για ακαδημαϊκές διευκολύνσεις (π.χ. παράταση χρόνου, επεξήγηση δοκιμίου, προφορική εξέταση κ.α.), και να ενημερώσει τους διδάσκοντές σου ώστε να σου παρέχονται οι διευκολύνσεις. Για να παραχωρηθούν οι διευκολύνσεις για μαθησιακές δυσκολίες, χρειάζεται να δώσεις γραπτή συγκατάθεση, αφού προσκομίσεις βεβαίωση για τη διάγνωση της μαθησιακής δυσκολίας από εγγεγραμμένο ψυχολόγο, και έκθεση με βάση το εργαλείο αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκε. Συνήθως, μπορείς να εξασφαλίσεις τις βεβαιώσεις αυτές από τις Επαρχιακές Επιτροπές για αξιολόγηση ειδικών αναγκών.
 
Εάν υποψιάζεσαι ότι έχεις κάποια μαθησιακή δυσκολία και δεν έχεις κάνει αξιολόγηση κατά τη διάρκεια των μαθητικών σου χρόνων ή σε κάποια άλλη στιγμή, το Γραφείο μπορεί να σε βοηθήσει με παραπομπή σε κάποια υπηρεσία όπου θα μπορείς να έχεις την ευκαιρία να κάνεις κάποια τεστ για να εντοπίσεις κατά πόσον έχεις πράγματι κάποια μαθησιακή δυσκολία. Στην περίπτωση που εξασφαλίσεις διάγνωση, και αφού προσκομίσεις τη διαγνωστική έκθεση, το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης θα μπορέσει να ενημερώσει τους διδάσκοντές σου ώστε να σου παραχωρηθούν οι χρειαζόμενες ακαδημαϊκές διευκολύνσεις.
 
Αν έχετε οποιοδήποτε άλλο ερώτημα που θα θέλατε να υποβάλετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 22894053).
 
 
 
Τα χρόνια στο Πανεπιστήμιο μπορούν να είναι συναρπαστικά, δημιουργικά, αλλά συνάμα αγχώδη. Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής, οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις, όπως να διαχειριστούν την πίεση και το άγχος των σπουδών, να πάρουν αποφάσεις, και να αναλάβουν νέους ρόλους. Είναι μια περίοδος της ζωής σημαντική για την ανακάλυψη της ταυτότητας, τη δημιουργία και διατήρηση σχέσεων με άλλους ανθρώπους, ενώ συχνά οι φοιτητές καλούνται να αντιμετωπίσουν απώλειες στη ζωή τους, να χειριστούν νέες ακαδημαϊκές απαιτήσεις, και να διαχειριστούν τον τρόπο που οι ίδιοι βιώνουν και οι άλλοι αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητά τους. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι φοιτητές μπορεί να χρειαστούν υποστήριξη για την αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων. 
 
Επειδή η συναισθηματική φόρτιση συχνά επηρεάζει την ακαδημαϊκή επίδοση, ανάμεσα σε άλλα, είναι χρήσιμο το ακαδημαϊκό προσωπικό να είναι σε θέση να αναγνωρίζει πότε οι φοιτητές μπορεί να βιώνουν δυσκολίες που τους επηρεάζουν.
Οι πληροφορίες που θα βρείτε εδώ έχουν στόχο να υποστηρίξουν τις προσπάθειές σας για στήριξη και ενδυνάμωση των φοιτητών από το προσωπικό και για τις διαδικασίες παραπομπής τους όταν χρειάζεται στο Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης.
 
Δεν αναμένεται να είστε σε θέση να εντοπίζετε όλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, ούτε και  όλοι οι φοιτητές είναι, άλλωστε, σε θέση να σας προσεγγίσουν και να δεχτούν στήριξη. Εκφράζοντας όμως το ενδιαφέρον τους και την πρόθεσή τους να στηρίξουν,  οι ακαδημαϊκοί μπορούν να έχουν σημαντικό ρόλο στην στήριξη και εμψύχωση των φοιτητών.
 
                  
 
 1. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ:  Σε ποιες περιπτώσεις οι φοιτητές θα επωφελούνταν από Στήριξη;
Είναι πολύ φυσικό για οποιοδήποτε άτομα κατά καιρούς να βιώνει συναισθήματα όπως η μελαγχολία και η σύγχυση. Όταν όμως αυτά συνεχίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ίσως να συμβαίνει κάτι περισσότερο από µια συνηθισμένη απογοήτευση ή συναισθηματική φόρτιση. Το ακαδημαϊκό προσωπικό μπορεί να αναγνωρίζει την παρουσία κάποιων ενδείξεων για συναισθηματικές και άλλες προσωπικές δυσκολίες που ίσως βιώνουν οι φοιτητές, που να υποδεικνύνουν ότι ίσως θα τους ωφελούσε περαιτέρω υποστήριξη:
 • Υπερβολικά φτωχή ακαδημαϊκή απόδοση ή απότομη αλλαγή στους βαθμούς.
 • Άγχος και Αγωνία
 • Παρατεταμένη μελαγχολική διάθεση
 • Συχνή αναφορά σε σωματικό πόνο
 • Μεγάλος αριθμός απουσιών
 • Επιθετική και ενοχλητική συμπεριφορά
 • Δυσκολίες επικοινωνίας
 • Κλάμα στο χώρο του Πανεπιστημίου
 • Αλλαγές στην προσωπική υγιεινή και καθαριότητα
 • Υπνηλία κατά την ώρα του μαθήματος
 • Επανειλημμένες προσπάθειες για αναβολή προθεσμίας εργασιών ή διαγωνισμάτων
 • Συναισθηματικό ξέσπασμα
 • Αναφορά σε αυτοκτονία και το θάνατο
 • Αναφορά σε σκέψεις ή πεποιθήσεις εκτός πραγματικότητα
 • Αναζήτηση βοήθειας από τους ίδιους τους φοιτητές
 • Θάνατος στην οικογένεια ή κοντινού ατόμου
 • Δυσκολίες σε σημαντικές σχέσεις
 • Αλλαγές στο ρόλο του φοιτητή/τριας στην οικογένεια
 • Χρήση αλκοόλ και εξαρτησιογόνων ουσιών όπου είναι δυνατή η αναγνώριση
 • Προσκόλληση/Εξάρτηση φοιτητή από καθηγητές
 • Οποιοδήποτε θέμα σας ανησυχεί και δεν έχετε την ώρα ούτε τον τρόπο αντιμετώπισής του.
2. ΣΤΗΡΙΞΤΕ: Πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε;
 • Διευθετήστε χρόνο για να συζητήσετε µε το άτομο για το οποίο ανησυχείτε. Δεν υπάρχει λόγος να αφιερώσετε μεγάλο μέρος του χρόνου σας, ωστόσο είναι σημαντικό να δώσετε σημασία, και να ενημερώσετε ότι είστε διαθέσιμοι. Ακόμα και μερικά λεπτά είναι σημαντικά για να εμψυχώσουν ένα προβληματισμένο άτομο.
 • Δώστε στο άτομο αποκλειστική σημασία. Διευθετήστε τη συνάντηση σε χώρο όπου να υπάρχει ιδιωτικότητα, και αποφύγετε περισπασμούς (π.χ. μην απαντάτε το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της συναντησής σας μαζί του).
 • Αν έχετε καλέσει το άτομο εσείς προσωπικά, τότε αποφύγετε την κριτική όταν θα αναφέρετε τις παρατηρήσεις σας (π.χ. «Τον τελευταίο καιρό έχω προσέξει αλλαγή στη συμπεριφορά/επίδοση/παρουσία στο μάθημα και προβληματίζομαι. Υπάρχει κάτι που θες να συζητήσουμε;» αντί «Δεν έρχεσαι στο μάθημα και δεν δείχνεις κανένα ενδιαφέρον»).
 • Αφήστε το άτομο να μιλήσει, και ακούστε.
 • Αναφέρετε στο άτομο εναλλακτικές λύσεις.
 • Οι αξίες και σκέψεις του ατόμου ίσως να διαφέρουν από τις δικές σας και ίσως να µην δεχτεί την άποψή σας ασχέτως µε την εμπειρία και γνώσεις σας. Μπορείτε να βοηθήσετε απλά µε το να είστε εκεί για το άτομο.
 • Αφουγκραστείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις που σας εκφράζει µε σεβασμό, και δεχτείτε τα (αποφύγεται να τα αμφισβητείτε, π.χ. "Ακούγεται πως νιώθεις άγχος" αντί "Μην αγχώνεσαι!"). 
 • Επαναλάβετε-παραφράστε αυτά που έχετε ακούσει για να δείξετε στο άτομο ότι πραγματικά έχετε ακούσει και κατανοήσει αυτά που σας ανέφερε.
 • Διατηρήστε τα όρια και τις προσδοκίες σας από το άτομο ως φοιτητή όσον αφορά το μάθημα που διδάσκετε.
 • Η έκφραση ανησυχίας να γίνει µε σεβασμό στην οριοθέτηση στην σχέση Ακαδημαϊκού/Φοιτητή.
3.ΠΑΡΑΠΕΜΨΤΕ: Πώς και πότε να παραπέμψετε ή να προτείνετε τις υπηρεσίες του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης;
 
Οι παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τα όρια στην εμπλοκή σας για τη στήριξη των φοιτητών.
Η παραπομπή είναι συνήθως απαραίτητη όταν:
 • Το άτομο παρουσιάζει ένα πρόβλημα ή ζητά πληροφορίες πέραν της γνώσης και εμπειρίας σας.
 • Θεωρείτε πως το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο από ότι μπορείτε να χειριστείτε.
 • Δεν νιώθετε ότι έχετε την ικανότητα ή τις δεξιότητες για να στηρίξετε το άτομο.
 • Προβληματίζεστε λόγω της σχέσης σας µε το άτομο.
 • Δεν έχετε χρόνο λόγω του πιεστικού σας προγράμματος.
 • Το άτομο νιώθει αμφιβολία να εκφραστεί σε εσάς.
 • Το άτομο έχει προσκολληθεί σε εσάς και δείχνει εξάρτηση.
 • Νιώθετε άβολα με το άτομο, και/ή τα συναισθήματά σας για το άτομο σας εμποδίζουν να βοηθήσετε αντικειμενικά.
 • Θεωρείτε ότι βοηθήσατε όσο ήταν δυνατό και νιώθετε ότι το άτομο παρακάτω χρειάζεται εξειδικευμένη βοήθεια.
Πώς γίνεται παραπομπή στο Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης;
Μπορεί να βρείτε χρήσιμο να γνωρίζετε, και ίσως να ενημερώνετε και το φοιτητή σε περίπτωση που σας ρωτήσει για τον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου, και τί μπορεί να περιμένει στην πρώτη του επίσκεψη:
 
 • Στην πρώτη συνάντηση εξηγούνται οι κανόνες λειτουργίας του Γραφείου, λαμβάνεται η γραπτή συναίνεση του ατόμου για τις υπηρεσίες, και ακολούθως λαμβάνεται το ιστορικό της περίπτωσης. Ακολουθεί συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ατόμου.
 • Οι υπηρεσίες του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης σε όλες τις περιπτώσεις διέπονται από αυστηρή εχεμύθεια. Δεν μπορούν να δίνονται στοιχεία για επικοινωνίες ή επισκέψεις φοιτητών με το Γραφείο, ή άλλες πληροφορίες χωρίς την γραπτή συγκατάθεση του φοιτητή. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση άμεσου κίνδυνου προς το φοιτητή/τρια ή άλλους και βίας στην οικογένεια.
 • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα από την ιστοσελίδα του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης, στα σημεία Κανόνες Λειτουργίας και Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις
 Τί κάνω αν ο φοιτητής διστάζει; 
Αναφερθείτε µε θετικό τρόπο στη σημασία της αποδοχής βοήθειας και τη στήριξη που επιθυμεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου να προσφέρει µέσω του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης. Τα άτομα που δέχονται ψυχολογική στήριξη δεν είναι «προβληματικά» ούτε αδύνατα.
 • Εάν το άτομο δεν επιθυμεί να συνεργαστεί µε το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης σεβαστείτε το. Η συνεχής πίεση, εάν το άτομο δεν είναι έτοιμο, θα μπορούσε να επιφέρει πρόβλημα στη σχέση σας. Επιπρόσθετα, μια επίσκεψη στο Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης μετά από πίεση, πιθανόν να μην επέτρεπε στο άτομο να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες.
 • Ενημερώστε το άτομο ότι μπορεί να επισκεφθεί µέσω παραπομπής του ακαδημαϊκού προσωπικού το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης, χωρίς καμία δέσμευση για συνέχεια της συνεργασίας μετά την πρώτη επίσκεψη. Δώστε επιλογές, και αφήστε το άτομο να αποφασίσει. Αναφέρετε στο φοιτητή ότι η τελική απόφαση αν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης είναι δική του. Αναφέρτε ότι το ΓΨΣ μπορεί για όσους το επιθυμούν να ενημερώσει για άλλες διαθέσιμες και προσβάσιμες δομές στήριξης, π.χ. στο δημόσιο, στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις  ή σε Συμβουλευτικά Κέντρα στην κοινότητα. Ενθαρρύνετε το φοιτητή να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Γραφείου Ψυχολογικής Στήριξης, όπου μπορεί να βρει μερικές χρήσιμες πληροφορίες για θέματα που την/τον απασχολούν. 
 • Ζητήστε του/ης να το σκεφτεί και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ρωτήστε τι έχει αποφασίσει για να δείξετε το συνεχιζόμενο σας ενδιαφέρον.
 • Είναι βοηθητικό να αναφερθεί στο φοιτητή/τρια ότι οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές και ότι μετά την έναρξη της συνεργασίας µε την υπεύθυνη του Γραφείου δεν θα δοθούν πληροφορίες ή λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο άτομο ούτε και στο µέλος του Ακαδημαϊκού προσωπικού που έκανε την αναφορά.
Αναφορές σε Θάνατο και Αυτοκτονία
Κάθε αναφορά σε αυτοκτονία πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, καθώς δεν είναι εύκολο να διαχωριστεί εάν ένα άτομο αποζητά προσοχή ή εννοεί την επιθυμία για τερματισμό της ζωής του. Η απόφαση για τη σοβαρότητα του περιστατικού δεν πρέπει να ληφθεί χωρίς τη συζήτηση µε αρμόδιο και εξειδικευμένο άτομο.
Εάν κάποιο άτομο σας δώσει λεπτομέρειες που αφορούν το χώρο, χρόνο και τρόπο που θα αφαιρέσει τη ζωή του, τότε είναι αναγκαία η άμεση παραπομπή.
Επικοινωνήστε µε την Άμεση Επέμβαση Αστυνομίας στον αριθμό τηλεφώνου 112, αναφέρετε το περιστατικό και µην αφήσετε το φοιτητή/τρια να απομακρυνθεί. Συζητήστε μαζί του μέχρι να φτάσει βοήθεια.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
                       
 
.............................................................................................................................................................................
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015-2016
 
"To γέλιο ως εργαλείο δημιουργίας και επικοινωνίας", 
Πέμπτη, 14 Απρίλίου 2016
16:30-18:00
 Αίθουσα 018, Κτήριο ΚΟΔ07,
Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων,Πανεπιστημιούπολη
 
 
 
 
12961477 1786603888234447 6303134832454832056 n
 
 
 Ελάτε να μάθουμε πως το γέλιο αποτελεί μέθοδος/εργαλείο αυτοσχεδιαστικης θεατρικης δραστηριοτητας για την διατήρηση της καλής υγειας και για την ευεξία και την επιτυχία στη ζωή μας.
Μέσα απο δραστηριότητες χαράς και γέλιου θα μάθουμε τους κρυφούς μηχανισμούς πίσω απο τους οποιους κρύβεται το γελιο, το οποίο μπορεί να αυξησει την αποδοση μας στην εργασια και την κοινωνικοτητα.
Εκπαιδευτής - Εμψυχωτής Ευεξίας Γέλιου: Δημήτρης Μόρφης
 
 
Περιορισμένος Αριθμός Θέσεων
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής
 
Εργαστήριο "Ας μιλήσουμε για σχέσεις!"
Τετάρτη 13 Απριλίου 2016
16:30 μέχρι 18:00
Πανεπιστημιούπολη, Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων,
ΧΟΔ07 αιθ. 010, Πανεπιστημιούπολη
 
264a70c
 
Το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει το εργαστήριο με θέμα "Ας μιλήσουμε για σχέσεις!"
Στο εργαστήριο θα συζητήσουμε ε για θεμάτα γύρω απο τις σχέσεις, ποιά συστατικά της σχέσης φαίνεται να την βοηθούν να είναι λειτουργική και ποιά όχι.
 
Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής
 
image003 
 
Εργαστήρι"Αποτελεσματική Επικοινωνία"
 
Δευτέρα, 11 Απρίλίου 2016 στις 16:30-18:00
 
 
 
image001
 
 
Αίθουσα 018, Κτήριο ΚΟΔ07,
Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων,Πανεπιστημιούπολη
Το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει εργαστήρι με θέμα
"Αποτελεσματική Επικοινωνία"
Ελάτε να μάθουμε πώς να μεταφέρουμε μηνύματα που θέλουμε αποτελεσματικά και να ανακαλύψουμε τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας.
 
Περιορισμένος Αριθμός Θέσεων
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής
 
 
image003
 
Εργαστήρι "Πώς να αναπτύξω τις κοινωνικές μου δεξιότητες"
Τετάρτη 06 Απριλίου 2016
16:30 μέχρι 18:00
Πανεπιστημιούπολη, Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων,
ΧΟΔ01 αιθ. 101, Πανεπιστημιούπολη
 
 
image001
 
 
 
 
 
Το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τον Όμιλο Ψυχολογίας διοργανώνουν εργαστήρι με θέμα "Κοινωνικές Δεξιότητες".
Στο εργαστήριο θα συζητήσουμε και να εντοπίσουμε σκέψεις και συμπεριφορές που «επιδεινώνουν» το κοινωνικό άγχος, την κοινωνική αποφυγή ή την αντικοινωνική συμπεριφορά, και να προτείνουμε τρόπους ώστε να φτιάξουμε σκέψεις και συμπεριφορές που βοηθούν στην ανάπτυξη των κοινωνικών μας δεξιοτήτων.
Δηλώσεις συμμετοχής εδώ
Facebook Event
Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής
 
image003
 
10374536 354591961393130 7187783700184516384 n
 
 
 
 
 

 
 
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2015-2016
 
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015, στις 18.00
στην Πανεπιστημιούπολη, Ισόγειο Κτηρίου "Αναστάσιος Γ. Λεβέντης" (Εσωτερικός Προθάλαμος)
 
 Stigma
 
Ενδιαφέρεσαι να ενημερωθείς για τον στίγμα που βιώνουν συγκεκριμένες ομάδες ατόμων;
Το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης  σε συνεργασία με τον Όμιλο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν την εκδήλωση
 
 
- Άτομο από την ομάδα "Απαλλαγή"- Παγκύπριο Συμβούλιο Προώθησης των δικαιωμάτων ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία, μοιράζεται μαζί μας μέρος της ψυχιατρικής του εμπειρίας.
- Λειτουργός του Γραφείου Επίτροπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ανεξάρτητη Αρχή Προώθησης Δικαιωμάτων ΑμεA) παρουσιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
και το στίγμα ως εμπόδιο στην πρόσβαση στα δικαιώματα.
- Εκπρόσωπος της Κίνησης για Προάσπιση της Ψυχικής Υγείας (ΚΑΠΨΥ) και άλλων φορέων τοποθετούνται/σχολιάζουν
 
Τη συζήτηση συντονίζουν μέλη του Ομίλου Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου
 
Η εκδήλωση ειναι ανοικτή για το κοινό.
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
YSFM-newLogo  UCYclub
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  RespectFest 2015
 
RF015LOGOΤΕΧΤ.png
 
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου έως Παρασκευή 02 Οκτωβρίου 2015
Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μη Τυπικής Μάθησης 
 
 
Διοργανωτές:
YSFM-newLogo   SEOPKlogo   ONEK.logo-new
 
 
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα
ombudsman
 
 
χορηγός επικοινωνίας
ucyVoice.jpg
 
 
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
30.09.15 Δραστηριότητες-Παιγνίδια Ομίλων | Πάρτυ Διαφορετικότητας "Shake Out Your Stereotype!" |
 
 
 
 
2015NFE2BannerLONG 
 
 
Έναρξη στις 24 Σεπτεμβρίου 2015
σε συνεργασία με
 
CFPA GR  YEU NEW LOGO   CYC logo pool 
 
Τα εργαστήρια θα συντονίζουν επίσης απόφοιτοι της
Αίτηση Συμμετοχής (προθεσμία Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015)
Πρόγραμμα (Ομάδα Πέμπτης)
Πρόγραμμα (Ομάδα Τετάρτης)
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014-2015
 
GROUPphoto
 
 
 
 
Το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης
σε συνεργασία με
τη Συντονιστική Επιτροπή Φοιτητικών Ομίλων,
και με τη συμβολή του
Προγράμματος Εθελοντών Φοιτητών,
διοργανώνουν το
 
2014RespectFestBannerFINAL 
Παρασκευή 19 έως Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014
 Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μη Τυπικής Μάθησης
 
 
 
 
Έναρξη
 
 
OpeningRoundtable
 
 
 
NGOopportunities2
 
 
KafesNGOad
 
 
500px-Facebook icon 2013.svg  
Παρουσίαση βιβλίου 
"Σεξουαλικότητες: Απόψεις, Μελέτες και Βιώματα στον Κυπριακό και Ελλαδικό χώρο" 
Book Presentation Invitation
 
Στο πλαίσιο του RespectFest, και κατόπιν αιτημάτων,
H Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη πάει στα Κεντρικά Κτίρια (Καλλιπόλεως)
23 Σεπτεμβρίου 2014
 
 
 
2014RespectFestBannerHLFINAL
 
Δηλώστε συμμετοχής στα παιγνίδια που σας ενδιαφέρουν εδώ
DiversityGames
.............................................................................................................................................................................
 
1η Σειρά ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ Μη Τυπικής Μάθησης, 2014/2015
Έναρξη στις 25 Σεπτεμβρίου 2014
σε συνεργασία με
 
2014NFEseriesBanner
 
 
 
.............................................................................................................................................................................
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014
 
.............................................................................................................................................................................
στο πλαίσιο του
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ του Τομέα Φοιτητικής Μέριμνας 
 
20140528LetsTalkPoster1
Αίτηση συμμετοχής (μέχρι 13 Ιουνίου 2014)
Στείλτε Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.για περισσότερες πληροφορίες 
facebook-icon Η Καλοκαιρινή Σχολή στο facebook
.............................................................................................................................................................................
 
Στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Σχολής
 SxoliLOGO
 
το Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις ανοικτές για το κοινό:
 
............................................................................................................................................................................. 
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2013/14
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Εργαστήρι Χαλάρωσης
Τετάρτη, 26.03.2014, στις 20.00
στις ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
 
 
2014Relax
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------