Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών

Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών, τις ερευνητικές δραστηριότητες και τους ανθρώπους που στελεχώνουν το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών (ΒΝΕΣ) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από την ιστοσελίδα μας καθώς και από τη σελίδα facebook του τμήματος, μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για εκδηλώσεις, συνέδρια και διαλέξεις που διοργανώνουμε.

Το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών είναι το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Κύπρο που προσφέρει ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών στην ελληνική γραμματεία και γλώσσα καλύπτοντας ένα ευρύ χρονικό φάσμα που εκτείνεται από τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες έως τις μέρες μας, με ένα προπτυχιακό και δύο μεταπτυχιακά προγράμματα (μάστερ και διδακτορικό) στη Νεοελληνική Φιλολογία, αφενός, στις Βυζαντινές σπουδές, αφετέρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών έχει στόχο την απόκτηση βασικών γνώσεων στα τέσσερα γνωστικά πεδία της Βυζαντινής φιλολογίας, της Νεοελληνικής φιλολογίας, της Γλωσσολογίας και της Θεωρίας της λογοτεχνίας, την  ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων ανάλυσης των λογοτεχνικών κειμένων και των γλωσσικών φαινομένων και την καλλιέργεια κριτικής σκέψης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, μαθήματα Αρχαίων ελληνικών, Λατινικών, Φιλοσοφίας και Ιστορίας. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα αποσκοπούν στην απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων, στην καλλιέργεια αυτόνομης κριτικής σκέψης και στη δημιουργία ερευνητριών και ερευνητών που να είναι σε θέση να διεξάγουν υψηλής ποιότητας ερευνητικό έργο.

Οι Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές ενδιαφέρουν άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν ευρεία κατάρτιση σε ζητήματα ελληνικής φιλολογίας και γλώσσας προκειμένου να ασχοληθούν με την εκπαίδευση και τη διδασκαλία αλλά και με τομείς όπου απαιτείται καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και δεξιότητες που σχετίζονται με την καλή προφορική και γραπτή έκφραση, εξοικείωση με θέματα προβολής και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, εποπτεία της ιστορίας της λογοτεχνικής παράδοσης του ελληνόφωνου χώρου αλλά και δημιουργική έκφραση, επικοινωνιακές δεξιότητες, κριτική σκέψη, και ικανότητα διαχείρισης των υλικών και άυλων πολιτιστικών πόρων.

Οι απόφοιτες και οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν σε ερευνητικά και πολιτιστικά ιδρύματα (βιβλιοθήκες, ερευνητικά ινστιτούτα, πολιτιστικά κέντρα), στον τομέα της επικοινωνίας και της διακίνησης ιδεών (διαφημιστικά γραφεία, υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, εκδοτικούς οίκους, μέσα μαζικής επικοινωνίας), σε δημόσιες υπηρεσίες συναφούς ενδιαφέροντος και ως εκπαιδευτικοί φιλολογικών μαθημάτων στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα εκπαίδευσης.

Το Τμήμα συνδέεται με τρία ερευνητικά-εκπαιδευτικά ιδρύματα του Πανεπιστημίου Κύπρου: το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του τμήματος το 1998, το Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών-Σπουδαστήριο Πετρώνδα που λειτουργεί από το 2010 χάρη σε δωρεά του ζεύγους Χρήστου και Ευγενίας Πετρώνδα και την Ερευνητική Μονάδα για τις Μεσαιωνικές Τέχνες και τις Τελετουργίες (ΕΜοΜεΤ) που ιδρύθηκε με χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος Twinning – WIDESPREAD-05-2019 / Horizon 2020.

Μαριλένα Καρυολαίμου

Καθηγήτρια Γλωσσολογίας

Πρόεδρος Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών

.

Εναρκτήρια Τελετή του 6ου Συμποσίου Σεφέρη στην Αγία Νάπα, 3/11/2023.

.

Ο καθηγητής Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο 6ο Συμπόσιο Μέρες Σεφέρη στην Αγία Νάπα, 3/11/2023.

.

Ο καθηγητής Ευριπίδης Γαραντούδης στο 6ο Συμπόσιο Μέρες Σεφέρη στην Αγία Νάπα, 3/11/2023.

.

Ο συγγραφέας Βασίλης Γκουρογιάννης παραδίδει το χειρόγραφο του βιβλίου του «Κόκκινο στην πράσινη γραμμή».

.

Ο καθηγητής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παντελής Βουτουρής μιλά για το έργο του Βασίλη Γκουρογιάννη.

.

Αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αίθουσα του Θρόνου, Φανάρι, 20/9/22.

.

Αναγόρευση του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αίθουσα του Θρόνου, Φανάρι, 20/9/22.