•  Αμέσως μετά το πτυχίο
Αυτή μπορεί να είναι η καταλληλότερη επιλογή, εάν το μεταπτυχιακό σχετίζεται με το πρώτο πτυχίο και έτσι οι γνώσεις που αποκτήσατε θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Επίσης, δε θα χάσετε τη συνήθεια του διαβάσματος. Είναι σίγουρα η πιο συχνή επιλογή ανάμεσα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Επίσης μπορεί να σας αρέσει πολύ ένα θέμα και να ανυπομονείτε να προχωρήσετε στο μεταπτυχιακό, ενώ ένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών μπορεί να ενισχύσει το βιογραφικό σας στην μετέπειτα προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας.
  • Μετά από ένα διάλειμμα
Μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι μετά από 4 ή και περισσότερα χρόνια συνεχούς διαβάσματος. Οπόταν η επιλογή του να κάνετε ένα διάλειμμα σας επιτρέπει να επανέλθετε δριμύτεροι για το μεταπτυχιακό σας.Μπορεί επίσης να βρείτε μια δουλειά, έστω μερικής απασχόλησης, να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό ή και να ταξιδέψετε. Με αυτό τον τρόπο θα συνδυάσετε τη διακοπή από τις σπουδές με την απόκτηση πολύτιμων εμπειριών, γνώσεων και δεξιοτήτων. Η επιλογή αυτή συνιστάται ιδιαίτερα σε φοιτητές, που δεν είναι σίγουροι για το τι θέλουν να κάνουν. Με αυτό τον τρόπο κερδίζουν χρόνο για να αποφασίσουν αν θα κάνουν μεταπτυχιακό, σε ποιο θέμα και πού.
  • Καθώς εργάζομαι

Αν και σίγουρα δυσκολότερο, και αυτή αποτελεί μια συχνή επιλογή. Η ταυτόχρονη διεκπεραίωση δουλειάς και σπουδών σας οπλίζει με αυτοέλεγχο και πειθαρχία, στοιχεία πολύτιμα για την επιτυχία και στους δυο τομείς.

Επίσης, πολλοί φοιτητές επιχορηγούνται από τους εργοδότες τους για την απόκτηση του μεταπτυχιακού και έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν στην πράξη αυτά που μαθαίνουν στις τάξεις.Φυσικά όπως είπαμε, πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο ιδιαίτερα εάν πέραν της εργασίας και των μαθημάτων έχετε να συντονίσετε/προσφέρετε και στο σπίτι. Οπόταν πρέπει το θέμα του μεταπτυχιακού να σας ενδιαφέρει πραγματικά και να σας προσφέρει όλα όσα ζητάτε, για να αξίζει τον κόπο και να παραμείνετε δεσμευμένοι και με αρκετά κίνητρα μέχρι το τέλος.