Στη σελίδα αυτή θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Τμήματος Οικονομικών. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στον Οδηγό Σπουδών. 

 Διαθέσιμα Προγράμματα

 

Το Τμήμα Οικονομικών προσφέρει δύο προπτυχιακά προγράμματα σπουδών:

Το ΟΙΚ είναι το τυπικό πρόγραμμα οικονομικών, παρόμοιο με αυτά που προσφέρονται σε πολλά πανεπιστήμια διεθνώς. Παρέχει ισχυρό υπόβαθρο στα οικονομικά που προετοιμάζει τους φοιτητές είτε για συνέχιση των σπουδών στα οικονομικά, είτε για εξειδίκευση σε παρεμφερείς κλάδους όπως λογιστική, χρηματοοικονομική, διοίκηση, κ.λπ.

Το Πτυχίο Μαθηματικών και Οικονομικών είναι διατμηματικό πρόγραμμα που προσφέρεται σε συνεργασία με το τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής. Οι απόφοιτοί του είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί σε κλάδους που απαιτούν πολύ καλά μαθηματικά και αναλυτικές ικανότητες, όπως είναι τα χρηματοοικονομικά, τα αναλογιστικά και η διαχείριση ρίσκου.

 

Το Τμήμα Οικονομικών προσφέρει επίσης τη δυνατότητα σε φοιτητές άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου να σπουδάσουν τα Οικονομικά ως δευτερεύων κλάδο:

- Δευτερεύον Πτυχίο (Minor) στα Οικονομικά

 
Πληροφορίες σχετικά με την Εισδοχή στα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών θα βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο

Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας

 Γιατί να σπουδάσω Οικονομικά;
 

Τι είναι τα Οικονομικά;

Είναι μια κοινωνική επιστήμη. Μελετούν τον τρόπο οργάνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ανθρώπινες κοινωνίες. Καταπιάνονται με ερωτήματα όπως:

 • Γιατί κάποιες χώρες είναι πλούσιες και άλλες φτωχές;
 • Πότε έχουμε ανταγωνισμό και πότε έχουμε ολιγοπώλια;
 • Ποιες είναι οι επιπτώσεις του διεθνούς εμπορίου;
 • Πώς καθορίζονται οι τιμές τις αγορές;
 • Πώς ο εκλογικός ανταγωνισμός επηρεάζει τις οικονομικές πολιτικές;
 • Που οφείλονται οι οικονομικές κρίσεις και πώς αντιμετωπίζονται;
 • Γιατί υπάρχουν διαφορές μισθών μεταξύ ομοίως καταρτισμένων ατόμων (π.χ. γυναικών και αντρών);
 • Ποιες είναι οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης;
Γιατί να σπουδάσω Οικονομικά;

Κάποιοι κλάδοι σπουδών παρέχουν γενική μόρφωση και αφήνουν τη δυνατότητα εξειδίκευσης αργότερα (π.χ. μαθηματικά). Άλλοι κλάδοι σπουδών αποτελούν ουσιαστικά επαγγελματικό προσόν (π.χ. λογιστική). Ο κλάδος των οικονομικών είναι κάπου ενδιάμεσα: δίνει μια γενική επαγγελματική κατεύθυνση αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά ευρύς ώστε να αφήνει ανοιχτές πολλές πόρτες.

Κάτοχοι πτυχίων οικονομικών μπορούν:

 • Να εργαστούν ως οικονομολόγοι σε ερευνητικούς οργανισμούς, κρατικές υπηρεσίες, ή μεγάλες εταιρείες που χρειάζονται οικονομικούς αναλυτές.
 • Να γίνουν λογιστές/ελεγκτές – οι περισσότεροι νυν συνέταιροι σε μεγάλους ελεγκτικούς οίκους είναι πτυχιούχοι οικονομικών.
 • Να εξειδικευτούν σε επιχειρηματικές σπουδές στα χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, μάρκετινγκ, διοίκηση, κ.λπ.
 • Να επεκταθούν σε τομείς όπως περιβαλλοντική διαχείριση, ενεργειακά, ναυτιλιακά, διεθνείς σχέσεις, πολιτική και διπλωματία.

Γιατί να σπουδάσω στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου;

Το Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου στελεχώνεται από προσοντούχο ακαδημαϊκό προσωπικό, κάτοχους διδακτορικών τίτλων από κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι ακαδημαϊκοί του Τμήματος έχουν να επιδείξουν σημαντικό ερευνητικό έργο με δημοσιεύσεις στα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά του κλάδου μας. Καταξιωμένοι επιστήμονες με πολύτιμες επαγγελματικές εμπειρίες προσφέρουν επικουρικό διδακτικό έργο.

Το Τμήμα έχει λάβει πολύ θετικές αξιολογήσεις ποιότητας σπουδών και ερευνητικού έργου από επιτροπές ξένων εμπειρογνωμόνων. Κατατάσσεται στα πρώτα 200 παγκοσμίως και ένα από τα κορυφαία ελληνόφωνα τμήματα.

Το Τμήμα χαρακτηρίζεται από έντονη εξωστρέφεια και διεθνή προσανατολισμό που διασφαλίζει τη συνεχή προσαρμογή με τις διεθνείς εξελίξεις και διατήρηση της ποιότητας των προγραμμάτων μας. Παράλληλα είναι στενά συνδεδεμένο την Κυπριακή οικονομία και τον επιχειρηματικό κόσμο μέσω ερευνητικής δραστηριότητας, παρεμβάσεων στη διαμόρφωση οικονομικής πολιτικής, και συμμετοχής σε διοικητικά συμβούλια και επιτροπές εμπειρογνωμόνων. 

Οι απόφοιτοι μας:

 • Γίνονται δεχτοί για μεταπτυχιακές σπουδές (MA, MSc, MBA, PhD) σε κορυφαία πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, Αγγλία, και αλλού.
 • Αποκτούν στέρεες βάσεις που δίνουν τη δυνατότητα εξειδίκευσης σε κλάδο της αρεσκείας τους.

Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας

 Μελλοντική Απασχόληση
 

Τα οικονομικά είναι ένας ευέλικτος κλάδος σπουδών που παρέχει βάσεις για ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών κατευθύνσεων. Απόφοιτοι του Τμήματος Οικονομικών εργάζονται, μεταξύ άλλων, σε:

 • Πανεπιστήμια και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού.
 • Ερευνητικά κέντρα και φορείς χάραξης οικονομικής πολιτικής.
 • Κρατικές υπηρεσίες και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.
 • Ευρωπαϊκούς οργανισμούς στους τομείς των οικονομικών, της ανάπτυξης και των διεθνών σχέσεων.
 • Ελεγκτικούς και λογιστικούς οίκους.
 • Τράπεζες, εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εταιρείες ανάλυσης και διαχείρισης ρίσκου.
 • Εταιρείες που ασχολούνται με την περιβαλλοντική διαχείριση, τα ενεργειακά και τα ναυτιλιακά.
 

Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας

 Ποιό πρόγραμμα είναι κατάλληλο για μένα;
 

Το Πτυχίο Οικονομικών απευθύνεται σε μαθητές λυκείου που επέλεξαν το Πλαίσιο Πρόσβασης 22. Είναι το τυπικό πρόγραμμα οικονομικών που υπάρχει σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου. Περιλαμβάνει βασικά μαθήματα όπως οικονομική θεωρία, στατιστική, οικονομετρία, και οικονομικά μαθηματικά, καθώς και μαθήματα επιλογής σε διάφορους τομείς των οικονομικών όπως το διεθνές εμπόριο, τα δημόσια οικονομικά, την πολιτική οικονομία, την οικονομική ανάπτυξη, τη βιομηχανική οργάνωση, και άλλους. Το αναθεωρημένο πτυχίο που βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης θα παρέχει δυνατότητα ειδίκευσης στην κατεύθυνση των Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών.

Το Πτυχίο Μαθηματικών και Οικονομικών απευθύνεται σε μαθητές λυκείου που επέλεξαν το το Πλαίσιο Πρόσβασης 22. Σχεδιάστηκε ειδικά για να προσφέρει μία επιπρόσθετη επιλογή σε μαθητές που έχουν κλίση στα μαθηματικά αλλά δεν θέλουν να ακολουθήσουν σπουδές στα μαθηματικά ή τις θετικές επιστήμες. Οι απόφοιτοί του είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί σε κλάδους που απατούν πολύ καλά μαθηματικά και αναλυτική ικανότητα, όπως τα χρηματοοικονομικά, τα αναλογιστικά και τη διαχείριση ρίσκου.
 

Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας