Το Συμβουλευτικό Σώμα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες και διακεκριμένους επαγγελματίες του τοπικού και διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου. Λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο για στρατηγικής φύσεως ζητήματα που στοχεύουν στην υλοποίηση του οράματος και των άμεσων και μελλοντικών στόχων της Σχολής, στην επιδίωξη προοπτικής στενής συνεργασίας και αλληλεπίδρασης του ακαδημαϊκού με το επιχειρηματικό γίγνεσθαι και στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της μαθησιακής εμπειρίας. Με τον τρόπο αυτό η Σχολή τυγχάνει συμβουλευτικής καθοδήγησης από άτομα αξιοσημείωτου ήθους, κύρους και εμπειρίας, η τεχνογνωσία και οι ικανότητες των οποίων συμβάλλουν καταλυτικά προς όφελος της Σχολής και των φοιτητών, που αποτελούν τους μελλοντικούς κοινωνούς και δημιουργούς του επιχειρηματικού κόσμου.

Σύνθεση Συμβουλευτικού Σώματος 2020-2023
Michael Sarris

Σαρρής Μιχάλης (Πρόεδρος), Πρώην Υπουργός Οικονομικών, Οικονομολόγος
Ο Μιχάλης Σαρρής σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics (BSc, 1967) και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Wayne State στις ΗΠΑ (1972). Από το 1972 έως το 1975 εργάστηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και στην Τράπεζα Κύπρου. Το 1975, εντάχθηκε στο δυναμικό της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου κάλυψε ένα ευρύ φάσμα τομέων στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ασία και αφυπηρέτησε το 2004 ως Διευθυντής Τμήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2005, διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών, υπηρετώντας μέχρι την αλλαγή της κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2008. Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2012, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Marfin Popular Bank και τον Μάρτιο του 2013, διορίστηκε, εκ νέου, Υπουργός Οικονομικών για σύντομο χρονικό διάστημα για σκοπούς διαπραγμάτευσης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Κύπρο. Έκτοτε, διαλαμβάνει ρόλο ομιλητή και συμβούλου.
   
Alexis Photiades

Φωτιάδης Αλέξης (Αντιπρόεδρος), Διευθύνων Σύμβουλος Photos Photiades Group
Ο Αλέξης Φωτιάδης αποφοίτησε το 1991 από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) με τίτλο στα Οικονομικά (Major) και στην Πληροφορική (Minor). Τιμήθηκε δύο φορές με τον τίτλο «Scholar Athlete» για τα σημαντικά του επιτεύγματα, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον αθλητικό τομέα. Ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή του εισήχθη με υποτροφία στο Πρόγραμμα MBA του MIT Sloan School of Management, από όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο το 1992. Το 1992 ανέλαβε την ευθύνη της Διοίκησης της Eurocyprus Ltd, εταιρείας διανομής ειδών τροφίμων στη Βουλγαρία. Από το 1997 έως σήμερα, κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Photos Photiades Group.

   
Demetris Vakis Βάκης Δημήτρης, Μέλος Συμβουλίου KPMG Cyprus
Ο Δημήτρης Βάκης κατέχει πτυχίο στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και τη Λογιστική (Joint Honours BSc). Είναι μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία (ICAEW) και μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ). Εργάζεται στην Εκτελεστική Επιτροπή της KPMG, όντας επικεφαλής της KPMG’s Markets, η οποία παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης μάρκετινγκ και πωλήσεων. Έχει εκτεταμένη εμπειρία τόσο στον ελεγκτικό τομέα και στις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Διατελεί Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΛΚ και είναι ένας από τους τέσσερις Αντιπροέδρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ). Διατελεί, επίσης, Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου-Ουγγαρίας (Cyprus-Hungary Business Association) και μέλος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου (CIIA). Ο Δημήτρης Βάκης υπηρετεί, επιπλέον, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ICAEW Tech Faculty.
   
Rea Georgiou
Γεωργίου Ρέα, Γενική Λογίστρια Κυπριακής Δημοκρατίας
Η Ρέα Γεωργίου (FCA, BA Economics) κατέχει την θέση της Γενικής Λογίστριας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 03/11/2010, θέση που ορίζεται στο Σύνταγμα, με καθήκοντα να διευθύνει και να επιβλέπει κάθε λογιστική εργασία, καθώς και να εκτελεί όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές της Δημοκρατίας. Το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας είναι, επίσης, η αρμόδια αρχή των Δημόσιων Συμβάσεων στην Κύπρο. Η Ρέα Γεωργίου ηγείται της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης του Δημόσιου Τομέα. Η κ. Γεωργίου είναι η Πρόεδρος της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) κατά την περίοδο 2001-2003.
 
 


 
   
Lenia Iacovides
Ιακωβίδου Λένια, Διευθύνουσα Σύμβουλος interFRONTIERS
Η Λένια Ιακωβίδου αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή και έχει πτυχίο στα Οικονομικά. Ειδικεύεται στον τομέα της ανάπτυξης καναλιών διανομής και διασύνδεσης της απόδοσης του προσωπικού με την επιχειρηματική στρατηγική. Έχει 35 χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης σε παγκόσμιους πολυεθνικούς οργανισμούς σε διαφορετικές αγορές σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αποτελώντας, έτσι, πολύτιμο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Great Place To Work® Cyprus, θυγατρική εταιρεία ενός παγκόσμιου δικτύου. Είναι συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της interFRONTIERS, μιας εταιρείας που προωθεί την εγκαθίδρυση πολυεθνικών εταιρειών σε αναδυόμενες αγορές και συνεργάζεται μαζί τους για επέκταση τους στην αγορά. Προηγουμένως, εργάστηκε ως Διευθύνουσα Αναδυόμενων Αγορών για πολυεθνικές εταιρείες (NCR, AT&T, Gateway), βοηθώντας τις να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους και να αναπτύξουν την παρουσία τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, από λίγους ή καθόλου εκπροσώπους στην περιοχή σε πράξεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Εργάστηκε, επίσης, στο Λονδίνο στη Moore Stephens, όπου πιστοποιήθηκε ως Ορκωτή Λογίστρια.
 
 


   
Miltos Kambourides
Καμπουρίδης Μίλτος, Διευθύνων Σύμβουλος Dolphin Capital Partners
Ο Μίλτος Καμπουρίδης είναι ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners, που αποτελεί επενδυτικό όμιλο με εξειδίκευση στις επενδύσεις και ανάπτυξη ακινήτων. Είναι, επίσης, συνιδρυτής πολλών άλλων επιχειρήσεων, όπως η Enthoosia, εταιρεία που ειδικεύεται στη βιωματική ψυχαγωγία. Ο κ. Καμπουρίδης προηγουμένως διετέλεσε ιδρυτικός συνεργάτης της Soros Real Estate Partners, μια παγκόσμια εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας, που ιδρύθηκε το 1999 από τον George Soros. Πριν τη συνεργασία του με τον Soros, εργάστηκε στην επενδυτική ομάδα της Goldman Sachs’ Real Estate Principal Investments. Αποφοίτησε με τρία πτυχία από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT): Πτυχίο (BS) και Μεταπτυχιακό (MS) στη Μηχανολογία και Πτυχίο (BS) στα Μαθηματικά, λαμβάνοντας διάφορες υποτροφίες, μία εκ των οποίων από το Fulbright. Έχει λάβει αρκετές επιχειρηματικές και ακαδημαϊκές διακρίσεις και είχε συμμετάσχει δύο φορές στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα και μία φορά στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, όπου έλαβε το χάλκινο μετάλλιο. Κύριο ενδιαφέρον του κ.Καμπουρίδη είναι τα ταξίδια, καθώς μέχρι στιγμής έχει ταξιδέψει σε 139 χώρες/περιοχές, μεταξύ αυτών στο Βόρειο Πόλο και στην Ανταρκτική.
 

   
Symeon Kassianides Κασσιανίδης Συμεών, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Hyperion Systems Engineering Group
Ο Δρ. Συμεών Κασσιανίδης είναι ο Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΥΠΕΡΙΩΝ (Hyperion Systems Engineering Group). Ο Δρ. Κασσιανίδης κατέχει διδακτορικό και δίπλωμα Χημικού Μηχανικού από το Imperial College of Science, Technology and Medicine, του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο και πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) των Η.Π.Α. Ο Δρ. Συμεών Κασσιανίδης έχει αξιόλογη πορεία με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας ως Διευθύνων Σύμβουλος και ως μέλος Διοικητικών Συμβουλίων στους τομείς: εκτέλεσης έργων, βιομηχανίας διεργασιών και διοίκησης της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Κατέχει επαγγελματικές δεξιότητες επιχειρησιακής ανάπτυξης, με κατάρτιση στις Επιχειρηματικές Διεργασίες, στον Επιχειρηματικό Σχεδιασμό, στη Διοικητική Επιστήμη, στην Ανάλυση Δεδομένων και στη Διεθνή Διοίκηση.
   
Takis Klerides
Κληρίδης Τάκης, Πρώην Υπουργός Οικονομικών, Πρόεδρος ΔΣ Logicom Public Ltd
Ο Τάκης Κληρίδης συνεργάστηκε με διεθνείς λογιστικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 1977 εργάστηκε στον οίκο Metaxas Loizides Syrimis (KPMG) στην Κύπρο και ειδικεύτηκε στον τραπεζικό τομέα, στον χρηματοοικονομικό τομέα και στον ασφαλιστικό τομέα. Ο κ. Κληρίδης έγινε εταίρος στην KPMG το 1982 και παρέμεινε σε αυτήν τη θέση μέχρι το 1999 όταν διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (1999-2003). Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Οικονομικών, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εναρμόνιση της Κυπριακής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση εισαγωγής χαμηλών εταιρικών και ατομικών φόρων. Ο κ.Κληρίδης είναι μέλος διαφόρων Διοικητικών Συμβουλίων, δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, καθώς και σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Είναι μέλος του Συλλόγου Ορκωτών Λογιστών του Ηνωμένου Βασιλείου (ACCA) και μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ). Από τον Απρίλιο του 2013, ο κ. Κληρίδης είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας CMK Eurofinance Consultants Ltd και διευθυντής ορισμένων εταιρειών στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Τον Ιούνιο του 2018, διορίστηκε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου.
 


   
Rena Rouvitha Panou Ρουβιθά Πάνου Ρένα, Πρόεδρος Συμβουλίου Cyta
Η κ. Ρένα Ρουβιθά Πάνου ανέλαβε την Προεδρία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta) τον Ιούλιο 2016, θέση στην οποία επαναδιορίστηκε για δεύτερη θητεία τον Ιανουάριο 2019. Η κ. Ρουβιθά Πάνου είναι επίσης Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων και Χορηγημάτων των Υπαλλήλων της Cyta, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τον Απρίλιο 2020 διορίστηκε ως Ανεξάρτητο Μη-Εκτελεστικό Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Eurobank S.A. και της Eurobank Holdings στην Ελλάδα και ως Μέλος των Επιτροπών Ελέγχου και Υποψηφιοτήτων των αντίστοιχων Διοικητικών Συμβουλίων. Η κ. Ρουβιθά Πάνου αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics (Metcalfe Scholar). Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές αποκτώντας τα πτυχία M. Phil. Economics από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και Master of Science in Management από το Massachusetts Institute of Technology (Fulbright Scholar). Από το 1984 μέχρι το 1991 η κ. Ρουβιθά Πάνου εργάστηκε ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος σε χρηματοοικονομικούς οίκους των ΗΠΑ με έδρα τη Βοστώνη. Μεταξύ 1991 και 2006 εργάστηκε στον Όμιλο της Λαϊκής Τράπεζας (με κύριο μέτοχο την HSBC) όπου κατείχε, μεταξύ άλλων, τις θέσεις του Ανώτερου Διευθυντή, του Γενικού Διευθυντή Ομίλου (Διεθνών Εργασιών και Διαθεσίμων) και της Διευθύνουσας Συμβούλου της Λαϊκής Τράπεζας Ελλάς. Διετέλεσε επίσης Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Ομίλου Λαϊκής στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αυστραλία. Η κ. Ρουβιθά Πάνου διορίστηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως το Σεπτέμβριο 2008 και της θυγατρικής της τράπεζας στη Ρωσία, θέσεις τις οποίες κατείχε μέχρι τον Απρίλιο 2014. Διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τσιμεντοποιΐας Βασιλικού (Φεβρουάριο 2012 - Οκτώβριο 2014) και ήταν Ανεξάρτητο Μη-Εκτελεστικό Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Alpha Bank Κύπρου (Ιανουάριο 2015 - Αύγουστο 2016), της Alpha Leasing στην Ελλάδα (Νοέμβριο 2014 - Απρίλιο 2020) και της Alpha Bank Ρουμανίας (Νοέμβριο 2014 - Απρίλιο 2020).
   
stylianides Στυλιανίδης Χρήστος, Πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων
Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι Κύπριος πολιτικός που διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων από το 2014 έως το 2019. Το 2014 διετέλεσε, για σύντομο χρονικό διάστημα, Συντονιστής της Ε.Ε. για τον ιό Έμπολα, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Έχει εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, υπηρετώντας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014. Διορίστηκε δύο φορές Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (τόσο το 2013-2014, όσο και το 1998-1999). Ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση της Κυβερνητικής Στρατηγικής Επικοινωνίας και επικεφαλής των κεντρικών του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυβέρνησης. Κατά την περίοδο 2006-2013, υπήρξε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου (εκλεχθείς το 2006 και το 2011). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2011-2013) και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (2006-2011). Μεταξύ των ετών 2006-2011 ήταν, επίσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και εξελέγη Μέλος του Προεδρείου του το 2012.   
Μέλη Ex officio
Χαρίτου Ανδρέας, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Χατζηγιάννης Κώστας, Αναπληρωτής Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Καραμάνου Ειρήνη, Πρόεδρος Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λογιστικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Κληρίδης Σωφρόνης, Πρόεδρος Τμήματος Οικονομικών, Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σωτηρίου Ανδρέας, Πρόεδρος Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κύπρου