- Αρχική Ιστοσελίδα Γραφείου Κοινωνικής Στήριξης
- Διαδικασία Στήριξης Φοιτητών με Αναπηρίες
- Αξιολόγηση Αναγκών Φοιτητή - Ενημέρωση Αρμοδίων
- Τεκμηρίωση Αναπηρίας, Προβλήματος Υγείας, Μαθησιακών Δυσκολιών και Ψυχοσυναισθηματικών Διαρταραχών
- Υποχρεώσεις Φοιτητή
- Εισηγήσεις προς Διδάσκοντες / Διδάσκουσες
- Ο ρόλος του Ακαδημαϊκού Στήριξης Φοιτητών με Αναπηρίες
- Φροντιστηριακή Στήριξη
- Εξοπλισμός για Στήριξη Φοιτητών με Αναπηρίες
- Άτομο με αναπηρία; Διεκδίκησε τα δικαιώματά σου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ |
- Φοιτητές με αναπηρίες και προβλήματα υγείας επικοινωνούν με τη Λειτουργό του Γραφείου Κοινωνικής Στήριξης για δήλωση των δυσκολιών τους, ή συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας το «ΕΝΤΥΠΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ»
- Ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών με αναπηρίες και προβλήματα υγείας εντοπίζονται μέσω διαφόρων άλλων διαδικασιών όπως:
-
- τη διαδικασία εισδοχής φοιτητών με τα ειδικά κριτήρια
- τη συμπλήρωση του εντύπου εγγραφής, (εάν ο φοιτητής δηλώσει τη δυσκολία του)
- την παραπομπή του από τους διδάσκοντές του,
- την παραπομπή του από εξωτερικούς φορείς, Σωματεία, Συνδέσμους κ.λπ.
- Αφού εντοπιστεί ο φοιτητής με αναπηρία ή πρόβλημα υγείας καθορίζεται προσωπική συνάντηση με την Λειτουργό του Γραφείου Κοινωνικής Στήριξης. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν και θα καταγραφούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο φοιτητής και οι ακαδημαϊκές διευκολύνσεις που πιθανόν να χρειαστεί. Ο φοιτητής θα πρέπει να προσκομίσει όλες τις ιατρικές βεβαιώσεις, αξιολογήσεις και εισηγήσεις που κατέχει σύμφωνα με το έντυπο ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ και οποιεσδήποτε εισηγήσεις για διευκολύνσεις από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού ή του αντίστοιχου φορέα της χώρας από την οποία προέρχεται.
- Στη συνέχεια συμπληρώνεται από την αρμόδια Λειτουργό του Γραφείου κοινωνικής Στήριξης, ειδικό έντυπο με τα προσωπικά στοιχεία του φοιτητή και τις ακαδημαϊκές του ανάγκες.
- Γίνεται αξιολόγηση των αναγκών του φοιτητή από την Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας (ΕΦΜ) του Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή πρακτική και τη σχετική νομοθεσία.
- Αφού ληφθεί απόφαση από την ΕΦΜ, πληροφορείται ο φοιτητής για το είδος της στήριξης που μπορεί να του προσφερθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΩΝ
- Με την εξασφάλιση της γραπτής συγκατάθεσης του φοιτητή, ενημερώνονται γραπτώς οι διδάσκοντες, ο ακαδημαϊκός στήριξης και ο πρόεδρος του Τμήματος του φοιτητή. ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗΣ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
- Οι ακαδημαϊκές διευκολύνσεις ισχύουν μέχρι την επαναξιολόγηση των αναγκών του φοιτητή, εκτός κι αν αλλάξει η κατάσταση υγείας του πιο σύντομα, ή αν του έχουν παραχωρηθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η επαναξιολόγηση των φοιτητών που αντιμετωπίζουν ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές ή μαθησιακές δυσκολίες αποφασίζεται από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
- Φοιτητές που αντιμετωπίζουν ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές ή μαθησιακές δυσκολίες και χρειάζονται διευκολύνσεις ή επιθυμούν να γίνει ενημέρωση των καθηγητών τους, παραπέμπονται ή αποτείνονται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου, ηλ. ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τηλ.: 228892136) για αξιολόγηση των αναγκών τους, προσκομίζοντας οποιεσδήποτε προηγούμενες ιατρικές βεβαιώσεις, διαγνώσεις και αξιολογήσεις τυχόν υπάρχουν. Μετά την αξιολόγηση των αναγκών του φοιτητή από το ΚΕΨΥ, διευθετείται συνάντηση με τη Λειτουργό του Γραφείου Κοινωνικής Στήριξης και ακολουθείται η ίδια διαδικασία για φοιτητές με αναπηρίες ή προβλήματα υγείας.
- Δίνονται επεξηγήσεις (αν χρειαστεί), προς διδάσκοντες και υπεύθυνους στήριξης για τις διευκολύνσεις που θα πρέπει να παρέχονται στο φοιτητή και τους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών τους.
- Ενημερώνονται οι φοιτητές και (αν χρειαστεί), και οι διδάσκοντες τους για τις συνολικές ώρες που έχουν παραχωρηθεί σε φροντιστηριακή ή άλλη στήριξη καθώς και για τις απολαβές που δικαιούται ο φοιτητής που παρέχει στήριξη.
- Γίνεται ενημέρωση των Νοσηλευτριών του Πανεπιστημίου Κύπρου για όλους τους φοιτητές με αναπηρίες και προβλήματα υγείας, εκτός για φοιτητές με ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες.
- Μέτρηση της οπτικής οξύτητας
- Έκθεση που να αναφέρεται η οπτική οξύτητα και η διάγνωση πότε έγινε η διάγνωση, ποια θεραπεία πιθανόν ακολουθείται , ποια η πιθανή πρόγνωση, ποιοι οι περιορισμοί που προκαλεί στο άτομο και πιθανές συστάσεις.
- Ακουογράφημα
- Έκθεση που να αναφέρεται η απώλεια ακοής και η διάγνωση, πότε έγινε η διάγνωση, ποια θεραπεία πιθανόν ακολουθείται και ποια η πιθανή πρόγνωση, ποιοι οι περιορισμοί που προκαλεί στο άτομο και πιθανές συστάσεις.
- Διάγνωση και έκθεση εξετάσεων που έχουν γίνει για την διάγνωση. (π.χ. ακτινογραφίες, υπερήχοι, MRI, αιματολογικές εξετάσεις, κ.λ.π.)
- Φαρμακευτική αγωγή, (εάν λαμβάνεται).
- Έκθεση που να αναφέρει πότε έγινε η διάγνωση, ποια θεραπεία πιθανόν ακολουθείται και ποια η πιθανή πρόγνωση, ποιοι οι περιορισμοί που προκαλεί στο άτομο και πιθανές συστάσεις.
- Διάγνωση και έκθεση των εξετάσεων που έχουν γίνει για την διάγνωση. (π.χ. ακτινογραφίες, υπερήχοι, MRI, αιματολογικές εξετάσεις, εγκεφαλογράφημα κ.λ.π.)
- φαρμακευτική αγωγή, (εάν λαμβάνεται).
- Έκθεση που να αναφέρει πότε έγινε η διάγνωση, ποια θεραπεία πιθανόν ακολουθείται και ποια η πιθανή πρόγνωση, ποιοι οι περιορισμοί που προκαλεί στο άτομο και πιθανές συστάσεις.
- Περιγραφή των μέτρων και ενεργειών που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού.
- Μόλις ο φοιτητής εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης για προσωπική συνάντηση, για ενημέρωση και συμπλήρωση των σχετικών εντύπων (συγκατάθεση για ενημέρωση διδασκόντων ακαδημαϊκών, προσωπικά στοιχεία και διευκολύνσεις που χρειάζεται).
- Κατά την διάρκεια των μαθημάτων ο φοιτητής θα πρέπει να πηγαίνει νωρίτερα στην αίθουσα διδασκαλίας για εξασφάλιση καλύτερης θέσης αν χρειάζεται.
- Ο φοιτητής που χρειάζεται συνοδό ή άτομο για λήψη σημειώσεων, θα πρέπει να φροντίζουν για την θέση τους, στην αίθουσα κατά την διάρκεια του μαθήματος.
- Ο φοιτητής που χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό, πρέπει να βρίσκεται στην αίθουσα διδασκαλίας νωρίτερα για την ανάλογη διευθέτηση, ώστε να είναι έτοιμος να παρακολουθήσει το μάθημα.
- Ο φοιτητής οφείλει να συστηθεί στους διδάσκοντες του και τον Ακαδημαϊκό Στήριξης του Τμήματός του, στην αρχή κάθε εξαμήνου, προσκομίζοντας το εμπιστευτικό σημείωμα που έχει λάβει από το Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης και το οποίο έχει αποσταλεί και στους ίδιους.
- Είναι επίσης, σημαντικό να τους ενημερώσει ποιες διευκολύνσεις από αυτές που δικαιούται θα χρειαστεί για το συγκεκριμένο μάθημα.
- Σε καμία περίπτωση ο φοιτητής δεν πρέπει να περιμένει την ώρα της εξέτασης για να ενημερώσει τον διδάσκοντα για τις διευκολύνσεις που θα χρειαστεί, αλλά, πολύ πιο νωρίς, για να είναι εφικτό να διευθετηθούν.
- Όποια προβλήματα προκύψουν με την παροχή στήριξης του, ο φοιτητής θα πρέπει να ενημερώνει το Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης και τον υπεύθυνο Ακαδημαϊκό Στήριξης του Τμήματος του, το συντομότερο.
- Ο φοιτητής οφείλει να ενημερώνει έγκαιρα το Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης για τυχόν φροντιστηριακή ή άλλη στήριξη που πιθανόν να χρειαστεί, ώστε να γίνει κατορθωτή η διευθέτησή της. Το Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης και ο Ακαδημαϊκός Στήριξης, μεριμνούν για την εξεύρεση φοιτητών ή απόφοιτων για να προσφέρουν στήριξη. Ο ίδιος ο φοιτητής που χρειάζεται στήριξη μπορεί να εισηγηθεί κάποιο φοιτητή ή απόφοιτο που επιθυμεί να του παρέχει στήριξη.
- Οι σημειώσεις και παρουσιάσεις των μαθημάτων να είναι διαθέσιμες εκ των προτέρων.
- Το μάθημα ή/και οι παρουσιάσεις να περιλαμβάνουν εκτός από γραπτό κείμενο και εποπτικό ή ηχητικό υλικό. Αυτό βοηθά όλο το ακροατήριο και όχι μόνο φοιτητές/ήτριες με μαθησιακές δυσκολίες.
- Όταν δίνεται μια γραπτή εργασία για να διεκπεραιωθεί στην αίθουσα διδασκαλίας, καλό είναι να επεξηγούνται οι οδηγίες βήμα-βήμα αν ο/η φοιτητής/ήτρια με μαθησιακές δυσκολίες το επιθυμεί.
- Οι διδάσκοντες/ουσες φροντίζουν να στέκονται ακριβώς απέναντι από τον/την φοιτητή/ητρια με ακουστική αναπηρία όταν μιλούν, αποφεύγουν να στέκονται μπροστά από παράθυρο με έντονο φως όταν μιλούν, δεν μιλούν ούτε πολύ γρήγορα ούτε πολύ αργά, δεν καλύπτουν το στόμα τους και δεν μασούν οτιδήποτε.
- Οι διδάσκοντες/διδάσκουσες φροντίζουν να προβάλλουν τα κύρια σημεία του μαθήματος στην οθόνη προβολής ή να καταγράφουν τα κύρια σημεία στον πίνακα ή σε διαφάνειες στο projector.
- Αν κατά τη διάλεξη αναφερθεί ένας νέος όρος, καλό είναι να γράφεται στον πίνακα ή στο projector. Την ώρα που γίνεται η καταγραφή όρων ή σημείων, οι διδάσκοντες αποφεύγουν να μιλούν ταυτόχρονα.
- Στην περίπτωση που το επιτρέπει ο αριθμός των φοιτητών και η διαρρύθμιση της αίθουσας, καλό είναι η ομάδα των φοιτητών/ητριών να κάθεται σε ημικύκλιο ή σχήμα Π ώστε ο/η φοιτητής/ήτρια να διατηρεί οπτική επαφή με όλα τα μέλη της ομάδας. Όταν υπάρχει αυτή η διάταξη ο/η διδάσκων/διδάσκουσα μπορεί να χρησιμοποιεί projector για να καταγράφει με λέξεις-κλειδιά τη συζήτηση που γίνεται στην τάξη. Οι διαφάνειες αυτές μπορούν να δοθούν στον/στην φοιτητή/ήτρια στο τέλος του μαθήματος. Είναι σημαντικό να δίνεται κάποια λέξη-κλειδί όταν θα αλλάξει το θέμα της συζήτησης.
- Όταν δίνεται μια γραπτή εργασία στην τάξη, πρέπει να δοθεί χρόνος για να διαβάσει ο/η φοιτητής/ήτρια το κείμενο/ερωτήσεις και μετά να δοθούν οι οδηγίες.
- Όταν υπάρχουν δραστηριότητες που βασίζονται στην ακοή (π.χ. τραγούδι από CD, προβολή ντοκιμαντέρ) χρειάζεται να δίνεται γραπτώς το κείμενο.
- Όταν χρησιμοποιεί κανείς ακουστικά, είναι απαραίτητο η αίθουσα να μην έχει θόρυβο. Όταν έχει θόρυβο, τα ακουστικά μεγαλώνουν τον θόρυβο στο αυτί και ο φοιτητής/ήτρια δεν μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα. Επίσης, οι διδάσκοντες/ουσες ενημερώνονται αν χρειάζεται να φορούν ένα συγκεκριμένο μικρόφωνο.
- Αν υπάρχει διερμηνέας νοηματικής γλώσσας που συνοδεύει το άτομο με ακουστική αναπηρία, ο/η διδάσκοντας/ουσα μιλά με σταθερό ρυθμό, και δεν απευθύνεται στον/στην διερμηνέα, αλλά απευθείας στον/στην φοιτητή/ήτρια.
3. Φοιτητές/ήτριες με οπτική αναπηρία
Τα άτομα με οπτική αναπηρία μπορεί να είναι μερικώς βλέποντα (δηλ. βλέπουν μέχρι ένα σημείο) ή τυφλά (δηλ. να μην βλέπουν καθόλου). Κάποια άτομα γεννιούνται με οπτική αναπηρία και κάποια την αποκτούν. Η οπτική αναπηρία μπορεί να είναι μόνιμη ή παροδική.
Τα άτομα με οπτική αναπηρία έχουν πρόσβαση στο γραπτό λόγο με τη γραφή Braille ή/και με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού, το οποίο μπορεί να μετατρέψει το γραπτό κείμενο που προβάλλεται στον υπολογιστή σε ηχητικό κείμενο (με συνθετική φωνή). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν άλλο εξοπλισμό (π.χ. εξοπλισμό που μεγεθύνει ό,τι προβάλλεται στην οθόνη προβολής), τον οποίο καλό είναι οι διδάσκοντες να γνωρίζουν.
Εισηγήσεις προς διδάσκοντες/διδάσκουσες
- Οι διδάσκοντες/ουσες φροντίζουν ώστε ο/η φοιτητής/ήτρια να έχει όλο το υλικό που σχετίζεται με το μάθημα σε μια μορφή που θα το εξυπηρετεί. Συγκεκριμένα, αν ο/η φοιτητής/ήτρια χρησιμοποιεί λογισμικό συνθετικής φωνής ή γραφή Braille, το υλικό θα πρέπει να υπάρχει σε ψηφιακή μορφή για να μπορεί μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή να μετατραπεί σε ηχητικό κείμενο ή να εκτυπωθεί σε Braille. Αν διαβάζει κείμενα σε μεγαλογράμματη μορφή, τότε οι υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης θα μετατρέψουν το υλικό στη μορφή που επιθυμεί ο φοιτητής/ήτρια.
- Σε περίπτωση που ο/η διδάσκοντας/ουσα επιθυμεί να δώσει ένα κείμενο ή ένα φύλλο εργασίας το οποίο δεν έχει εκ των προτέρων ο/η φοιτητής/ήτρια ή η Βιβλιοθήκη, τότε φροντίζει να το εκτυπώσει σε μεγαλογράμματη μορφή, στο μέγεθος γραμμάτων και γραμματοσειρά που επιθυμεί ο φοιτητής/ήτρια (αυτή η πληροφορία υπάρχει στην επιστολή που αποστέλλεται από τη Φοιτητική Μέριμνα στην αρχή κάθε εξαμήνου).
- Αν κατά τη διάρκεια του μαθήματος υπάρχει προβολή ταινίας ή βίντεο, τότε ο/η φοιτητής/ήτρια χρειάζεται να έχει ένα άτομο δίπλα του, το οποίο θα του εξηγεί αυτά που δεν βλέπει. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι ο/η διδάσκων/ουσα ή ο/η συνοδός, αν υπάρχει.
- Αν ο/η φοιτητής/ήτρια χρειάζεται βοήθεια στη διακίνηση, τοποθετούμε το δεξί ή αριστερό μας χέρι στο μπράτσο του/της, περπατάμε μαζί και συμβουλεύουμε για την ανάλογη κίνηση δεξιά ή αριστερά. Πάντοτε ρωτάμε πριν προσφέρουμε βοήθεια.
1. Συνεργάζεται με τους διδάσκοντες ακαδημαϊκούς των φοιτητών με αναπηρία, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ακαδημαϊκές διευκολύνσεις που θα πρέπει να παρέχονται στην κάθε περίπτωση.
2. Έχει προκαθορισμένο χρόνο για συναντήσεις για όσους φοιτητές με αναπηρία του Τμήματός του χρειαστεί να τον επισκεφτούν.
3. Καθ' όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, μεριμνά για την παροχή των σχετικών ακαδημαϊκών διευκολύνσεων στους φοιτητές του Τμήματός του από τους διδάσκοντες ακαδημαϊκούς, μέσω τακτικής συνεργασίας και επικοινωνίας τόσο με τους διδάσκοντες όσο και με τους ίδιους τους φοιτητές.
4. Συνεργάζεται με το Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης και τους διδάσκοντες ακαδημαϊκούς για εξεύρεση φοιτητών στήριξης για την παροχή φροντιστηριακής υποστήριξης και άλλης βοήθειας σε φοιτητές με αναπηρίες, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
5. Συνεργάζεται με το Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης για τυχόν διευκρινήσεις ή/και την αντιμετώπιση προβλημάτων στην παροχή των ακαδημαϊκών διευκολύνσεων που δικαιούται κάθε φοιτητής.
6. Συμμετέχει σε σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με θέματα στήριξης φοιτητών με αναπηρία.
Οδηγίες προς φοιτητές που στηρίζονται και άτομα που παρέχουν στήριξη σε φοιτητές με αναπηρίες και προβλήματα υγείας:
1. Το Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης πρέπει να ενημερώνεται άμεσα από φοιτητές οι οποίοι στηρίζονται για τυχόν εξεύρεση φοιτητή / απόφοιτου για ακαδημαϊκή στήριξη.