EU flag Erasmus
 
 
 
Πρόγραμμα Erasmus+
 
COVID-19
 
Το ξέσπασμα του Κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των σχολείων, πανεπιστημίων, εκπαιδευτικών κέντρων, επιχειρήσεων κ.ά. μαζί με το ταυτόχρονο κλείσιμο των συνόρων ορισμένων χωρών, των περιορισμών στη διακίνηση των κατοίκων των επηρεαζόμενων χωρών είχε σοβαρές επιπτώσεις και στο Πρόγραμμα Erasmus+.
 
Πλέον όμως το Πρόγραμμα συνεχίζει κανονικά λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου και των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν και προσαρμόζεται ανάλογα.
 
Την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά επιτρέπεται και κινητικότητα εξ'αποστάσεως (virtual mobility) όπως και η μικτή δηλαδή κινητικότητα εξ'αποστάσεως σε συνδυασμό με φυσική.
 
 
 
Κινητικότητα φοιτητών για Σπουδές 2020-2021
 
Το Πρόγραμμα Erasmus+ σου δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσεις από 3-12 μήνες σε ένα άλλο ευρωπαΊκό πανεπιστήμιο με το οποίο το Τμήμα σου έχει συμφωνία Erasmus. Σαν φοιτητής Εrasmus μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα και  να κάνεις εξετάσεις και να μεταφέρεις τις πιστωτικές μονάδες ECTS από το πανεπιστήμιο υποδοχής στο Πανεπιστήμιο Κύπορυ. Τα μαθήματα που παρακολούθησες στο εξωτερικό  και οι πιστωτικές μονάδες ECTS  θα μετρούν για το πτυχίο σου.
 
Erasmus+ Σπουδές: Το Πρόγραμμα, πλεονεκτήματα και προυποθέσεις για συμμετοχή, και προορισμοί

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου μπορούν από το δεύτερο χρόνο και μετά να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης για συμπλήρωση μέρους των σπουδών τους (ένα ή δύο εξάμηνα) (μέχρι 12 μήνες σε κάθε κύκλο σπουδών για Erasmus σπουδές και τοποθετήσεις).
 
Οι φοιτητικές αυτές ανταλλαγές βασίζονται στην αμοιβαία αναγνώριση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων απο τα πανεπιστήμια αποστολής και αποδοχής. Αυτό γίνεται με την εφαρμογή των προνοιών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης των Πιστωτικών Μονάδων (European Credit Transfer and Accumulation System ECTS). Στο σύστημα αυτό 60 διδακτικές μονάδες ECTS αντιπροσωπεύουν το φόρτο εργασίας ενός ακαδημαϊκού έτους ενώ 30 μονάδες ECTS κάθε εξάμηνο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των ανταλλαγών αυτών η ύπαρξη διαπανεπιστημιακής συμφωνίας ERASMUS+ μεταξύ των δύο ιδρυμάτων αποστολής και αποδοχής στο θέμα της σπουδής του φοιτητή.
 
Tο Πρόγραμμα Erasmus+ σου δίνει χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσεις αυτή την ανταλλαγή, δεν πληρώνεις δίδακτρα στο πανεπιστήμιο υποδοχής και έχεις πλήρη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει αυτό στους δικούς του φοιτητές.

Που μπορείς να πας;
 
Υπάρχουν συμφωνίες με πάνω από 300 πανεπιστήμια σε 30 χώρες προορισμού. Μπορείς να πας σε:
 
μια από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Ιταλία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
 
μια από τις 3 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου: Ισλανδία, Λιίχτενσταϊν και Νορβηγία
 
 στις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες: Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία
 
και σε κάποιες χώρες εκτός Ευρώπης με τις οποίες υπάρχουν συνεργασίες

Η λίστα με τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια όπου οι φοιτητές μπορούν να διακινηθούν ανανεώνεται κάθε χρόνο οπόταν η τελευταία της έκδοση είναι διαθέσιμη κάθε φορά που δημοσιεύεται μια νέα πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων.
 
 
    image2308aimage2297a
image2287a

   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πώς να κάνω αίτηση αν ενδιαφέρομαι
 
 1. Βρες τα Πανεπιστήμια με τα οποία έχει συμφωνίες Erasmus το Τμήμα σου και τις διαθέσιμες θέσεις σε αυτές. 
 
 
 2. Υπέβαλε την αίτηση σου μέσω του UCY Portal στο
 
 
      μεταξύ 24/09/2020 και 06/10/2020  - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 11/10/2020
 
3.  Συνδέσου στο portal με το username και password σου επιλέγοντας την κατηγoρία Erasmus για σπουδές.
 
     Στην αίτηση σου θα πρέπει να ανεβάσεις και σκαναρισμένη την αναλυτική σου βαθμολογία  (τυπωμένη από το banner web) όπως επίσης και το πιστοποιητικό γνώσης της γλώσσας διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο υποδοχής
     (εξαιρούνται τα ελληνικά πανεπιστήμια).
 
     Η προθεσμία υποβολής των διαδτικτυακών αιτήσεων είναι η 6η Οκτωβρίου 2020. - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020
 
     Μπορείς να παρακολουθείς το στάδιο της αίτησης του μέσω του συστήματος. (Οδηγός χρήσης του συστήματος). 
 
Η τελική επιλογή των φοιτητών που θα συμμετέχουν θα γίνει από τα Τμήματα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.2020 βάσει των κριτηρίων επιλογής που έχει θέσει το κάθε Τμήμα. 
 
Το κάθε τμήμα έχει το δικό του Συντονιστή Erasmus. Κάποια Τμήματα έχουν διαφορετικούς Συντονιστές σε κάθε κατεύθυνση σπουδών.
 
Ποια είναι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία μετά την έγκριση μου; Βρες την απάντηση εδώ
 
Σαν φοιτητής του ΠΚ μπορώ να συμμετέχω σε κινητικότητα σε πανεπιστήμιο στη χώρα μόνιμης διαμονής μου? Βρες την απάντηση εδώ!
 
Μπορώ να παρατείνω τη φοίτηση μου για ακόμα ένα εξάμηνο; Βρες την απάντηση εδώ!
 
Είμαι φοιτητής με αναπηρία και θέλω να συμμετέχω στο Πρόγραμμα. Τι πρέπει να γνωρίζω. Βρες την απάντηση εδώ!
 
 
image2300aimage2322aimage2292aimage2327a
 
Τι χρηματοδότηση έχει το Πρόγραμμα Erasmus για Σπουδές για μένα?
 
Δικαιούσαι να πάρεις επίδομα ταξιδιού αν αναχωρήσεις και επιστρέψειις σε αεροδρόμιο της Κύπρου και επίσης επίδομα διαμονής διατροφής ανάλογα με τη χώρα προορισμού σου.
 

image2314aimage2280aimage2296a

Γλωσσική Υποστήριξη OLS 

Όλοι οι φοιτητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Erasmus+ Σπουδές θα πρέπει να αυτοαξιολογηθούν στη γλώσσα διδασκαλίας τους ή στην ομιλούμενη  γλώσσα της χώρας υποδοχής τους μέσω ενός ηλεκτρονικού εργαλείου του OLS (OLS assessment).

Από την αξιολόγηση εξαιρούνται οι φοιτητές που συμμετέχουν σε κινητικότητα σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα όπου η γλώσσα είναι τα ελληνικά.

Οι φοιτητές έχουν επίσης τη δυνατότητα online παρακολούθησης μαθημάτων γλώσσας (OLS Courses).

Το εργαλείο προσφέρεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες: αγγλικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, εσθονικά, ιρλανδικά (γαελικά), ισπανικά, ιταλικά, κροατικά, λετονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά, τσεχικά και φινλανδικά.

Κάνοντας γλωσσική αξιολόγηση μέσω της OLS πριν μεταβούν στο εξωτερικό, οι συμμετέχοντες στο Erasmus+ μπορούν να διαπιστώσουν το επίπεδο των γνώσεών τους στη γλώσσα στην οποία θα σπουδάσουν, θα εργαστούν ή θα προσφέρουν εθελοντική εργασία. Η αξιολόγηση αυτή πριν από την αναχώρηση είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης (πλην αυτών που έχουν τη συγκεκριμένη γλώσσα ως μητρική ή άλλων δεόντως αιτιολογημένων περιπτώσεων). Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι οι φοιτητές διαθέτουν το γλωσσικό επίπεδο που απαιτεί το ίδρυμα υποδοχής. Τα αποτελέσματα της γλωσσικής αξιολόγησης δεν αποκλείουν από τη δυνατότητα συμμετοχής στο Erasmus+.

Οι συμμετέχοντες που επιθυμούν να βελτιώσουν το επίπεδο των γλωσσικών τους δεξιοτήτων έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν γλωσσικά μαθήματα μέσω διαδικτύου πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο εξωτερικό. Τα μαθήματα αυτά περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων με «ζωντανή καθοδήγηση», όπως ατομικές συνεδρίες διδασκαλίας και μαζικά ανοικτά διαδραστικά μαθήματα (MOOCs: massive open online courses). Οι συμμετέχοντες που γνωρίζουν ήδη επαρκώς (επίπεδο B2 τουλάχιστον) την κύρια γλώσσα που θα χρησιμοποιήσουν στο εξωτερικό μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα της γλώσσας της χώρας υποδοχής, υπό την προϋπόθεση ότι η γλώσσα αυτή είναι διαθέσιμη στην OLS.

Στις περιπτώσεις όπου η κύρια γλώσσα δεν καλύπτεται από την OLS, παρέχεται γλωσσική υποστήριξη με άλλα μέσα από το ίδρυμα αποστολής ή υποδοχής. Κατά την επιστροφή τους, οι συμμετέχοντες κάνουν μια τελική αξιολόγηση, η οποία τους επιτρέπει να εκτιμήσουν την πρόοδο που σημείωσαν κατά τη διάρκεια παραμονής στους στο εξωτερικό.

Πού μπορώ να βρω διαμονή;

Μπορείς να απευθυνθείς στο πανεπιστήμιο υποδοχής ή να ψάξεις μέσω ιστοσελίδων που προσφέρουν  διαμονή στον ιδιωτικό τομέα

 
Πού μπoρώ να βρω πληροφορίες για ασφάλειες που προσφέρουν κάλυψη έναντι ατυχημάτων, έναντι τρίτου και ιατροφαρμακευτική;
 
 
Άλλες χρήσιμες συνδέσεις

ERASMUS STUDENT NETWORK CYPRUS- ESN NICOSIA
e-mail επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

site: www.esncy.org 
facebook page: https://www.facebook.com/esnnicosia/ 
 

Στοιχεία επικοινωνίας

Για οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Υποστήριξης Κινητικότητας  της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων στα τηλέφωνα 22894281/82

και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.