Το Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής ιδρύθηκε το έτος 1989, ανήκει στη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 1992. Πρωταρχικός στόχος του είναι η προαγωγή, μέσω της έρευνας και της διδασκαλίας, των διαφόρων κλάδων της Μαθηματικής Επιστήμης, συμπεριλαμβανομένων και ποικίλων εφαρμογών της.

Στο διδακτικό-ερευνητικό προσωπικό του τμήματος εντάσσονται μόνιμα μέλη και μέλη με σύμβαση εργασίας, καθώς και ένας ικανός αριθμός επισκεπτών καθηγητών (οι οποίοι προέρχονται, κυρίως, από πανεπιστήμια της Ελλάδος). Το διδακτικό έργο δεν περιορίζεται μόνο στη διδασκαλία των σπουδαστών των Μαθηματικών, αλλά επεκτείνεται και σε παραδόσεις μαθημάτων σε φοιτητές των Τμημάτων Πληροφορικής, Χημείας, Φυσικής, Βιολογικών Επιστημών, Επιστήμων Αγωγής, Ψυχολογίας,Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής. Οι ερευνητικές περιοχές των μελών του τμήματος καλύπτουν πολλούς τομείς των Θεωρητικών και των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, της Μαθηματικής Φυσικής, των Πιθανοτήτων και της Στατιστικής.

Οι σπουδές βασίζονται στο σύστημα συνεχούς αξιολόγησης και οδηγούν στην απόκτηση του Πτυχίου Μαθηματικών και Στατιστικής. Επίσης, λειτουργούν και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα οποία οδηγούν στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδικεύσεως (Μαθηματικές Επιστήμες, Εφαρμοσμένη Στατιστική) και/ή στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος (Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Καθαρά Μαθηματικά, Στατιστική).

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο Προπτυχιακό Οδηγό Σπουδών ή στο Μεταπτυχιακό Οδηγό Σπουδών.

Πως να έρθετε στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής  

Φτάνοντας στην Κύπρο: Η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων: Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Οι ταξιδεύοντες προς Κύπρο έχουν δύο επιλογές: Το Αεροδρόμιο Λάρνακας (LCA), που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά και το Αεροδρόμιο Πάφου (PFO) που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού. Το αεροδρόμιο της Λάρνακας είναι το μεγαλύτερο από τα δύο αεροδρόμια και το πλησιέστερο προς την Πανεπιστημιούπολη. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν συνδέσεις με τα δύο αυτά αεροδρόμια μέσω των ευρωπαϊκών κόμβων τους. Είναι επίσης δυνατή η άφιξη στην Κύπρο δια θαλάσσης μέσω πλοίων που συνδέουν την Κύπρο με το λιμάνι του Πειραιά, τα ελληνικά νησιά και τη Μέση Ανατολή.

Φτάνοντας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου: Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα της Κύπρου. Οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου απέχουν περίπου 50 χλμ από το αεροδρόμιο Λάρνακας. Ο πιο βολικός τρόπος για να ταξιδέψει κάποιος από το αεροδρόμιο Λάρνακας στη Λευκωσία είναι με ταξί (η διαδρομή θα σας κοστίσει περίπου 50-60 ευρώ). Σημειώστε ότι η Λευκωσία απέχει περίπου 130 χλμ από το αεροδρόμιο Πάφου. Άλλη επιλογή μετάβασης είναι η χρήση υπεραστικών λεοφωρείων. Τα δρομολόγια και τα ωράρια των λεοφορείων καθώς και οι ταρίφες των ταξί είναι διαθέσιμα εδώ. Ακόμα υπάρχουν υπεραστικάλεωφορεία διαθέσιμα από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Δρομολόγια, διευθύνσεις και κόμιστρα είναι διαθέσιμα εδώ.

Φτάνοντας στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής: Το Μαθηματικών και Στατιστικής βρίσκεται εντός της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου (περιοχή Αθαλάσσας, Λευκωσία) στο κτίριο της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών (Faculty of Pure and Applied Sciences).

 

ucy map en

Φτάνοντας στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής από τη Λάρνακα (Αεροδρόμιο), Λεμεσό (Λιμάνι) και Πάφο (Αεροδρόμιο)

Βλέπε ΧΑΡΤΗΣ-0 πιο κάτω:
- Ακολουθήστε τις πινακίδες προς "Λευκωσία" (ή ρωτήστε πως θα μπείτε στον κύριο αυτοκινητόδρομο).
- Μετά από 40KM (από τη Λάρνακα), 75KM (από τη Λεμεσό) ή 140KM (από την Πάφο) θα φτάσετε στη Λευκωσία.
- Στην είσοδο της Λευκωσίας, πάρτε την έξοδο για "Στόβολο" και παραμείνετε στη δεξιά λωρίδα.
ΧΑΡΤΗΣ-0

map0

Βλέπε ΧΑΡΤΗΣ-1 πιο κάτω:
- Στον κυκλικό κόμβο πάρτε την 3η έξοδο στην οδό "Καλαμών" (δηλ, ακριβώς μετα το showroom της Mercedes-Benz) και οδηγήστε για 1.2KM
- Στον κυκλικό κόμβο πάρτε την 1η έξοδο στην οδό "Λεμεσού" (στα δεξιά σας θα παρατηρήσετε το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας) και οδηγήστε για 0.8KM
- Στον επόμενο κυκλικό κόμβο πάρτε την 2η έξοδο προς τον αυτοκινητόδρομο που υποδεικνύεται στο χάρτη με το όνομα B1 και οδηγήστε για 0.8KM
ΧΑΡΤΗΣ-1

map1

Βλέπε ΧΑΡΤΗΣ-2 πιο κάτω:
- Στο τελος του αυτοκινητόδρομου B1 στρίψτε δεξιά στην "Aθαλάσσας" και οδηγήστε για 2.6KM (θα περάσετε διαμέσου του άλσους)
ΧΑΡΤΗΣ-2

map2

Βλέπε ΧΑΡΤΗΣ-3 πιο κάτω:
- Στρίψτε αριστερά και οδηγήστε στην οδό "Aθαλάσσας"
- Στον κυκλικό κόμβο πάρτε την 3η έξοδο (θα μπείτε σε μια από τις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης)
- Στην συνέχεια θα βρείτε ένα μικρότερο κυκλικό κόμβο μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, και πάρτε την 2η έξοδο.
- Συνεχίστε ευθεία και θα δείτε ένα χώρο στα αριστερά σας όπου μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας (ακριβώς πριν το πρώτο κτίριο που θα παρατηρήσετε, το οποίο ανήκει στη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών)
ΧΑΡΤΗΣ-3

map3

Σας επιστούμε την προσοχή ότι παρόλο που οι περισσότεροι χώροι στάθμευσης στην Πανεπιστημιούπολη είναι προσβάσιμοι μόνο κατόπιν σχετικής αδείας, υπάρχουν κάποιοι επιπλέον χώροι στάθμευσης (εμφανώς σηματοδοτημένοι) στους οποίους η στάθμευση είναι ελεύθερη. Παρακαλούμε μην παρκάρετε το αυτοκίνητό σας σε μη εξουσιοδοτημένους χώρους στάθμευσης λόγω του ότι η ασφάλεια της Πανεπιστημιούπολης μπορεί να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο σας (και για κινητοποιηθεί και πάλι θα χρειαστεί να καταβάλετε σχετικό πρόστιμο).
Για οποιεσδήποτε επιπρόσθετες πληροφορίες παρακαλούμε όπως επίκοινωνήσετε με τη γραμματεία (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Χρήσιμοι Συνδέσμοι:
Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού
Ταξιδιωτικές Πληροφορίες για την Κύπρο από το Lonely Planet
Υπηρεσίες Χρυσού Οδηγού
Καιρός στην Κύπρο