Ευρωπαϊκό Μάστερ στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στον Εκδημοκρατισμό (EMA)

EuMa


Περιγραφή

Το ΕΜΑ είναι ένα διεπιστημονικό Μάστερ το οποίο προσφέρεται από 41 πανεπιστήμια και διευθύνεται από το Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό. Αναγνωρίζεται στον Κανονισμό 1889/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για θέσπιση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου για προαγωγή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

euMa1

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει ενεργά στην ένωση 41 πανεπιστημίων για την προσφορά του Ευρωπαϊκού Μάστερ στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στον Εκδημοκρατισμό, το οποίο αποτελεί παράδειγμα ευρωπαϊκής διαπανεπιστημιακής συνεργασίας στα 27 κράτη μέλη: http://www.emahumanrights.org and http://www.eiuc.org

Το ακαδημαϊκό έτος του προγράμματος για το Ευρωπαϊκό Μάστερ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό χωρίζεται σε δύο εξάμηνα: το πρώτο εξάμηνο (Σεπτέμβρη μέχρι Ιανουάριο) στο Lido της Βενετίας και το δεύτερο (Φεβρουάριο μέχρι Ιούλιο) σ' ένα από τα 41 συνεργαζόμενα πανεπιστήμια στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελετή αποφοίτησης λαμβάνει χώρα κάθε Σεπτέμβρη στη Βενετία.

Το πρώτο εξάμηνο αποτελείται από μαθήματα πρώτης κατεύθυνσης τα οποία αποτελούν το κυρίως πρόγραμμα που απευθύνεται στο σύνολο των φοιτητών και είναι συγκροτημένα σε πέντε Θεματικές: 1. Θεσμοί, Μηχανισμοί και Πρότυπα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, Συμβούλιο της Ευρώπης, Ε.Ε., Ο.Α.Σ.Ε., Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, Αφρικανικό Σύστημα κλπ), 2. Ιστορία, Φιλοσοφία, Θρησκεία και Ανθρωπολογία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 3. Εκδημοκρατισμός (Διαδικασίες πολιτειακών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, πολιτική συμμετοχή, εκλογικές διαδικασίες), 4 Ανθρώπινα Δικαιώματα και Παγκοσμιοποίηση (Δρώντες στον τομέα της οικονομικής παγκοσμιοποίησης: Κράτη, Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί, Επιχειρήσεις, Μ.Κ.Ο.ς, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανάπτυξη, Επιχειρήσεις και Ανθρώπινα Δικαιώματα. 5. Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ασφάλεια (Ανθρωπιστικό Δίκαιο, Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, Εμπορία Ανθρώπων, κ.α.). Project Week και συμμετοχή σε αποστολή στο Κόσοβο.

Αποτελείται επίσης από μαθήματα δεύτερης κατεύθυνσης τα οποία γίνονται υπό μορφή εργαστηρίων, σεμιναρίων, σειράς διαλέξεων για την ΕΕ κ.α.

Το δεύτερο εξάμηνο επινοήθηκε ως πρόγραμμα ευρωπαϊκής ανταλλαγής. Ως εκ τούτου εξυπακούεται ότι, για το δεύτερο εξάμηνο, οι φοιτήτριες/φοιτητές δεν μπορούν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο της χώρας τους. Το δεύτερο εξάμηνο προσφέρει στις φοιτήτριες/στους φοιτητές μια ανεπανάληπτη επιλογή τόσο όσο αφορά την επιλογή μαθημάτων όσο και τις επιλογές για ακαδημαϊκή εμπειρογνωμοσύνη για επίβλεψη της διατριβής τους. Ο κατάλογος των πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι διαθέσιμος στον ακόλουθο σύνδεσμο:http://www.eiuc.org/education/ema.html

Πληροφορίες για την υποβολή αιτήσεων

http://eiuc.org/education/ema/becoming-an-ema-student/how-to-apply.html

Οι υποψήφιες/ υποψήφιοι για εισδοχή στο πρόγραμμα θα πρέπει να αποστείλουν δύο συμπληρωμένα έντυπα

στη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Διαπενπιστημιακού στις ακόλουθες διευθύνσεις:

ηλεκτρονικά: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και

ταχυδρομικά: E.MA Secretariat at EIUC

Monastery of San Nicolò

Riviera San Nicolò 26
I

30126 Venice Lido.

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Μάστερ (E.MA) είναι η Επ. Καθηγήτρια Καλλιόπη Αγαπίου – Ιωσηφίδου.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με:

τη Γραμματεία του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Παρουσίαση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος για ενδιαφερόμενες/ους φοιτήτριες/ές